Hlavní obsah

Další dopingový skandál Rusů. U Pankratova našli celníci derivát telecí krve

MOSKVA

Ruskému lyžování hrozí další dopingová aféra. U běžce Nikolaje Pankratova objevili celníci na švýcarských hranicích při běžné kontrole 22 ampulí Actoveginu a zařízení pro nitrožilní podávání látek.

Článek

Actovegin je derivát telecí krve, který se užívá k urychlení léčby, ale může také sloužit k maskování krevního dopingu. I když nefiguruje na seznamu zakázaných podpůrných látek, Světová antidopingová agentura proto jeho případný výskyt pozorně monitoruje.

Potrestán může být i samotný nález nařízení, které může sloužit k užívání dopingu, jako se to stalo v případě rakouských reprezentantů na olympijských hrách v Turíně.

Sedmadvacetiletému Pankratovovi, jenž má ve sbírce stříbro a bronz z mistrovství světa ve štafetě a jedno individuální vítězství v závodě Světového poháru, by tak hrozil dvouletý trest.

"Byl suspendován, nikoli diskvalifikován, takže nikdo nemá právo zveřejňovat k tomu informace a vyjadřovat se k tomu," uvedla předsedkyně ruského svazu Jelena Vjalbeová pro Sovětskij sport. Podle ní se nic závažného nestalo. "Nedělejme z komára velblouda, k ničemu nedošlo. Já Pankratova nedám," řekla bývalá špičková běžkyně.

Ruské lyžování je přitom pod přísným dohledem mezinárodní federace FIS. Její vedení udělilo v červnu ruskému svazu pokutu 180 tisíc švýcarských franků (asi 3,3 milionu korun) za liknavý přístup k boji proti dopingu a doporučilo mu vyměnit některé trenéry.

V nedávné minulosti byli potrestáni za doping běžci Jevgenij Dementěv, Julia Čepalovová, Natalia Matvějevová, Aljona Siďková, Nina Rysinová a Jelena Vědenejevová.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články