Hlavní obsah

Nadšený Ital si splnil sen, Praze pozlatili maratón

PRAHA

Podobné příběhy bývají označovány jako americký sen, v případě Pražského mezinárodního maratónu se ale jedná o česko-italský sen. Rodák z Neapole Carlo Capalbo před 15 lety v Praze začal pořádat městský běh, který se vyvinul v jeden nejuznávanějších světových maratónů. Příslušnost ke smetánce nově potvrzuje prestižní ocenění Gold Label od IAAF.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský mezinárodní maraton

Článek

Berlín, Boston, Londýn, Praha... Do elitní maratónské společnosti nyní patří 42kilometrový běh metropolí. Povedlo se splnit všechna potřebná kritéria a těch není málo. „Je třeba mít pět mužských běžců s výkonem pod 2:10,30 a pět žen pod 2:28, vždy ale každého z jiné země. Důležitý je televizní přenos a obrazové zpravodajství v zahraničních médiích, dopingové kontroly, rostoucí počet účastníků, ale i atmosféra závodu,“ vyjmenovává Petr Nečásek, marketingový ředitel Prague International Marathon.

„Oproti loňskému roku jsme získali více elitních běžců, to bylo nejnáročnější,“ vysvětluje posun od stříbrného ocenění ke zlatému. To si samozřejmě vyžádalo další náklady. „To povýšení vyšlo na tři až čtyři milióny, když nepočítám prémii za traťový rekord, to bychom byli na osmi. Většina peněz šla na atlety, zabezpečení podél trati, lepší propagaci, prize money a antidoping,“ říká Capalbo.

Ocenění jako promoce

„Tohle ocenění je to pro mě něco jako promoce, patří celému našemu týmu. Když jsem s tím začínal, lidé mi říkali, že jsme blázni, že to je nemožné. Ještě před pár lety mi přišlo nemyslitelné se zařadit mezi města, z nichž většina má větší populaci než celá Česká republika,“ přiznává charismatický Ital žijící v Praze.

„Když za námi tehdy přišel jako pro nás neznámý člověk a začal nás o svém snu přesvědčovat, vzbudil nadšení pro tu vizi, ale i pochybnost, jestli je Praha tím správným městem. Přispěl k tomu, že se změnil přístup lidí k účasti na masových akcích,“ připomíná předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník rostoucí počet účastníků závodu.

Pořadatelé by v budoucnu rádi naplnili startovní listiny na maximum, což vzhledem ke kapacitě pražských ulic znamená zhruba 10 tisíc půlmaratónců a devět tisíc vytrvalců na maratónské trati.

Šestý nejrychlejší na světě

Letos pražský maratón ukázal, že i přes nástrahy v podobě ostrých zatáček v centru města či pro běžce nepříjemné dlažby se tu dají zaběhnout rychlé časy. Vždyť traťový rekord Keňana Eliuda Kiptanuie 2:05,39 pasuje Prahu na šestý nejrychlejší maratón světa!

Ale časy těch nejrychlejších pro organizátory nejsou jediným kritériem pro hodnocení závodu. „Pro nás jsou důležité ty desetitisíce lidí účastnící se našich akcí, což pomáhá zlepšovat jejich zdravotní stav, do Prahy přijíždí 18 000 lidí, kteří zde utrácejí a přinášejí profit ekonomice, Praha se objevuje v záběrech ve více než 100 zemích světa, k naší snaze se přidávají i různé charitativní organizace,“ těší Capalba.

Podařilo se obhájit i zlaté ocenění pro půlmaratón, vedle New Yorku je tak Praha jediným místem, kde mají toto ohodnocení oba závody.

Kdo by příští rok měl být v elitní společnosti: Praha, Bombaj, Otsu (Jap.), Tokio, Soul, Paříž, Boston, Londýn, Berlín, Chicago, Peking, Atény, Frankfurt, New York, Řím, Sia-men (Čína), Dubaj.

Reklama

Související témata: