Hlavní obsah

Prověřte vzorky ze všech sportů, doporučuje WADA

MONTREAL

Provést zpětnou kontrolu všech uskladněných vzorků ve všech sportovních odvětvích na nový anabolický steroid tetrahydrogestrinon (THG). To znovu doporučila národním sportovním organizacím a antidopingovým agenturám jednotlivých zemí Světová antidopingová agentura (WADA).

Foto: internet

DEFAULT TITLE

Článek

Současný dopingový skandál, který se zatím týká hlavně atletů v USA, tak možná zasáhne i do dalších odvětví. Mezinárodní atletické federace IAAF se už rozhodla pro zpětnou kontrolu vzorků z letošního mistrovství světa v Paříži a ve středu oznámila stejný krok také mezinárodní plavecká federace FINA.

"Není to jen vzkaz sportovcům, že jejich podvádění nebude tolerováno, ale veřejnost uvidí, že rovněž podnikáme kroky k očištění sportu," citovala ČTK generálního ředitele WADA Davida Howmana. "Vstřícný a aktivní přístup všech sportovních federací po celém světě je velmi důležitý a zřejmě klíčový," řekl Howman.

Zpětné testy by se podle šéfa exekutivy Českého antidopingového výboru Jana Chlumského měly provádět i v Česku. Metodu, kterou je možné nově objevený steroid zjistit, poskytuje národním antidopingovým centrálám laboratoř z Los Angeles.

V USA budou v případu vyslechnuti také hráči amerického fotbalu a baseballu, v Evropě měl pozitivní test na THG britský sprinter Dwain Chambers.

Reklama

Související témata: