Hlavní obsah

Judista Krpálek ovládl turnaj SP v Bukurešti

BUKUREŠŤ

Judista Lukáš Krpálek vyhrál turnaj Světového poháru v Bukurešti ve váze do 100 kg. Při cestě za vítězstvím porazil i úřadujícího mistra Evropy Amela Mekiče z Bosny a Hercegoviny, jehož cenný skalp získal ve třetím kole. Dvacetiletý judista USK Praha si připsal už svůj třetí triumf na seniorském SP v kariéře.

Foto: Sport.cz

Judista Lukáš Krpálek

Článek

"Jsem strašně rád, protože jsem nutně potřeboval body, abych si trochu polepšil v olympijské kvalifikaci. Porazil jsem mistra Evropy, o to si výhry vážím víc," řekl ČTK Krpálek. Mekiče, překvapivého evropského šampiona, navíc porazil na ipon před vypršením časového limitu. "Mekič na mě na začátku nastoupil docela drsně a bylo těžké mu vzdorovat, ale po dvou a půl minutách trochu odešel, povedla se mi na něj technika sumi gaeshi a krásně jsem ho hodil na záda," popisoval Krpálek.

Ve světovém žebříčku se Krpálek po svém triumfu, za který dostane 100 bodů, posune na dvanácté místo, na olympiádu v Londýně se přímo kvalifikuje 22 judistů.

Krpálek, který na nedávném ME v Istanbulu skončil pátý, v Bukurešti nezaváhal ani v jednom z pěti zápasů. Postupně zdolal Rusa Vjačeslava Michajlina, Maďara Daniela Hadfiho, Mekiče, Brazilce Leonarda Leiteho a ve finále světovou sedmičku Ramadana Darwishe z Egypta. Pouze s Michajlinem se Krpálek pral celých pět minut, ostatní duely ukončil suverénně na ipon.

"Na Rusáky mi to moc nejde, jsou pokaždé nepříjemní a neperu se s nima moc rád, ale dneska to konečně vyšlo. V dalších zápasech jsem se dostal do rytmu, hodně si cením finálové výhry nad Darwishem, který je dlouhodobě velmi dobrý. Toho jsem porazil držením na zemi, takovou mojí klasikou," radoval se Krpálek.

Druhý nejlepší výsledek českých judistů v rumunské metropoli zaznamenal Pavel Petřikov ve váze do 60 kg, který vybojoval páté místo. David Dubský, Michal Horák, Alexandr Jurečka, Jaromír Musil a Jaroslav Stalmacher skončili bez umístění. Jediné dvě výhry si připsali Dubský s Horákem.

Reklama

Související témata: