Hlavní obsah

Jsme připraveni, hlásí Londýn. Začíná odpočítávat rok do startu olympiády

PRAHA

Přesně za rok, tedy v přestupném roce za 366 dnů, vypukne velkolepým slavnostním ceremoniálem londýnská olympiáda. Zahájení nanečisto si pořadatelé vyzkoušejí už při dnešní akci na Trafalgarském náměstí, při níž Britové začnou odpočítávat poslední rok do startu her. Již třetích v historii britské metropole.

Foto: Olympic Park Legacy Company, ČTK/AP

Vizualizace Olympijského parku v Londýně pro OH 2012.

Článek

Začíná čas závěrečných příprav. Vodní kanál otestují o víkendu slalomáři, do terénu, kde za rok zabojují o medaile, vyrazí cyklisté na horských kolech. „Vše zatím běží na čas a není překračován ani plánovaný rozpočet. Jsem potěšen stavem příprav,“ pochválil prostřednictvím agentury AP organizátory předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge, jenž se rovněž zúčastní dnešní ceremonie.

Jako poslední ze šesti stálých velkých areálů bude dnes slavnostně otevřeno i centrum plaveckých sportů. „Máme hotových 90 procent sportovišť, to je s ročním předstihem parádní číslo,“ chlubí se Sebastian Coe, legendární běžec a šéf organizačního výboru.

Město se mění před očima

Největší proměnou prošel východní Londýn, donedávna spíše průmyslová část města. „Skutečně se mění před očima, zlepšuje se dopravní infrastruktura, z olympijské vesnice budou nové potřebné byty,“ nadšeně přitakává i britská velvyslankyně v Česku Sian McLeodová.

Ve zbývajícím roce tak největší část práce čeká policejní experty, aby dokázali zajistit bezpečnost her. V živé paměti Londýňanů stále je série teroristických útoků v městské dopravě ze 7. července 2005. Den poté, co byly britské metropoli olympijské hry přiděleny…

Reklama

Související témata: