Hlavní obsah

Sáblíkovou trápí zuby, Erbanová se chystá na MS

CALGARY/PRAHA

Dvě nejlepší české rychlobruslařky už několik dní trénují na oválu v Calgary. Martina Sáblíková při tom dost trpí, zatímco Karolína Erbanová ladí formu na mistrovství světa ve sprintech, které se tu jede o příštím víkendu.

Foto: Bela Szendelszky, ČTK/AP

Rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Článek

Sáblíková přiletěla do zámoří potrénovat na jednom z nejrychlejších oválů planety. „Po vícebojařském mistrovství Evropy v Budapešti si nechala dát rovnátka i na dolní zuby. Hodně trpí. Zuby bolí a nemůže jíst, co by chtěla. Ale trénuje, což je důležité,“ prozradil na nejlepší rychlobruslařku světa na dlouhých tratích trenér Petr Novák.

Sáblíková má relativně volno, protože další závod Světového poháru ji čeká 11. a 12. února v Hamaru, o týden později se jede vícebojařské MS v Moskvě a hned v březnu následuje závod SP v Heerenveenu a finále v Berlíně. Poslední březnový víkend hostí nizozemský Heerenveen mistrovství světa na jednotlivých tratích. „Většinu vrcholů sezóny máme před sebou. Martina se dá určitě do pořádku a bude zase dobře připravená,“ slíbil kouč.

Česká sprinterská premiéra

Její mladší kolegyně má ale jeden z vrcholů už o příštím víkendu. „Calgary hostí mistrovství světa ve sprintech. Karolína pojede v sobotu pětistovku a kilometr a v neděli to samé. Bude vůbec prvním českým reprezentantem, který se představí na sprinterském světovém šampionátu. Cílem není medaile, ale chce zajet co nejlepší výsledek. Důležité je, že sprinterské špičce je velmi blízko. Když bude v součtu čtyř závodů v desítce s kvalitními časy, budeme moc spokojení,“ dodal Novák.

Rychlobruslařka Karolína Erbanová na okruhu v Budapeštifoto: ČTK/AP

V Olympijské hale jsou optimální podmínky, ale venku je to horší... „Několik dnů se tu pohybovaly teploty mezi třiceti až čtyřiceti stupni pod bodem mrazu. I když z hotelu na ovál chodíme jindy pěšky, protože to je příjemná procházka, tentokrát jsme jezdili taxíkem. Venku se nedalo vydržet. Poté teplota stoupla na minus dvacet a pak dokonce mírně nad nulu. To jsou strašné skoky, které hrozí nemocemi. Naštěstí zatím oběma zdraví drží,“ konstatoval kouč, který nepostavil Erbanovou na víkendový světový pohár ve sprintech v Salt Lake City.

„Nemělo to smysl. Důležitý je šampionát. Na něm máme jedno místo, Martina je připravena jako náhradnice,“ dodal Novák.

Reklama

Související témata: