Hlavní obsah

Velká pardubická ustoupila Zlaté přilbě a bude v sobotu 13. října

PRAHA

Velká pardubická se nakonec v tomto roce uskuteční v sobotu 13. října. Jockey Club České republiky přistoupil na žádost Pardubic o předsunutí 122. ročníku překážkového mítinku o den a vzdal se pro tento rok tradiční druhé říjnové neděle ve prospěch plochodrážní Zlaté přilby.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Velká pardubická se poběží v sobotu

Článek

O jeden den se posune celý dostihový program víkendu, který každoročně pardubické závodiště hostí. Rovinové závody, které pravidelně slavné steeplechase předcházejí, se proto uskuteční již v pátek 12. října.

"Rada Jockey Clubu ČR zároveň tento vstřícný krok podmiňuje sepsáním písemného potvrzení od města Pardubice a pořadatele plochodrážního závodu, že se jedná o mimořádnou událost a do budoucna bude již vždy pro konání Velké pardubické steeplechase rezervována druhá říjnová neděle," uvedli představitelé Jockey Clubu v prohlášení na svém webu.

S návrhem na změnu termínu dostihového víkendu přišla ve středu primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková s ohledem na hrozící dopravní kolaps a nespokojenost fanoušků obou významných sportovních akcí. Rada Jockey Clubu na něj na základě korespondenční komunikace přistoupila.

Žokeje Josefa Váňu, osminásobného vítěze Velké pardubické, změna termínu mírně rozladila, podle něho se s tím ale asi už nedá nic dělat. "Celé roky druhá říjnová neděle patřila koním a slavnému dostihu, a teď najednou ustupuje motorkám. A nevím, jestli je šťastný přesun rovinových dostihů na všední den. Spousta lidí o ně takhle přijde. Žokejové a koně ale přijedou, jak je určeno. Je to naše práce," řekl ČTK Váňa.

Svou účast na 122. ročníku Velké pardubické podmínil Váňa po loňském vítězství v žertu tím, že by se musel objevit na tribuně zpěvák Karel Gott. Váňa s ním mluvil před loňským dostihem a zpěvák se mu omluvil, protože byl zaneprázdněn. Žokej tehdy uvedl, že na letošek Gott účast přislíbil a dostihy si zanesl do kalendáře. Teď jeho účast může změna termínu ohrozit. "Tak tohle jsem ještě neřešil. Já zatím sám nevím, jestli se dostihu zúčastním," uvedl Váňa.

K termínové kolizi došlo poté, co Zlaté přilbě Mezinárodní motocyklová federace už v dubnu přidělila jako termín konání druhou říjnovou neděli. Představitelé ploché dráhy o tom s dostihovým prostředím nejednali, a tak Jockey Club o kolizi ještě v prosinci nevěděl, proto schválil termínovou listinu s Velkou pardubickou v obvyklém čase.

Kolize obou závodů hrozila už v minulosti. V roce 2006 nakonec odjeli plochodrážníci Zlatou přilbou až třetí říjnovou neděli.

Reklama

Související témata: