Hlavní obsah

Sestava pro paralympiádu dostává podobu

PRAHA

Rok kvalifikací je skoro u konce. Podobu dostává sestava handicapovaných sportovců, kteří příští rok v září vyrazí na letní paralympiádu do Atén. Hotová je předběžná nominace.

Článek

Evropské dějiště nahrává tomu, aby jelo více sportovců než do Sydney v roce 2000. "Chceme ale udržet trend, který jsme nasadili. To znamená, že pojedou pouze kandidáti na zisk medaile," říká výkonný předseda Českého paralympijského výboru (ČPV) František Janouch.

V sedmi sportech s českými aktéry

Do Atén po klasické olympiádě pojedou až na nepatrné výjimky jen sportovci, kteří v skončili do šestého místa na předešlých hrách, nebo stejnou pozici vybojovali na mistrovství světa či Evropy. A k tomu musejí skončit v první polovině startovního pole, které ne vždy bývá v soutěžích handicapovaných tak početné.

Z devatenácti sportů by jich sedm mělo být s českou účastí - atletika, tenis, boccia, cyklistika, lukostřelba, plavání a stolní tenis. "Celkem 70 až 85 závodníků," připomíná Jan Nevrkla, vedoucí výpravy, v níž má být řada medailistů z předešlých podniků: mj. atlet Roman Musil, plavec Martin Kovář, lukostřelec Zdeněk Šebek či Jiří Ježek, který přes podkolenní amputaci závodí i v cyklistickém pelotonu nepostižených.

Čekají je prémie

Tak jako jiné domácí sportovní organizace čerpají postižení z prostředků ministerstva školství mládeže a tělovýchovy, od sponzorů a od Sazky. "Trošku nám ziskem medailí závodníci dělají starosti," vtipkuje Nevrkla nad závazkem ČPV vyplatit úspěšným prémie: 70 tisíc korun za zlato, 50 000 za stříbro a 30 000 za bronz.

"Při podobném zisku jako v Sydney to jde do milionů," srovnává  Janouch s předešlou vrcholnou akcí, na které 53 českých sportovců získalo 43 medailí, z toho 15 zlatých. "Konkurence není tak široká, ale vzhledem k tomu, že jde o lidi, kteří při handicapu vedle sportování většinou studují či pracují, je jejich úsilí obdivuhodné," dodává Nevrkla.

Na paralympiádě má startovat 4000 sportovců z rekordních 142 zemí.

Reklama

Související témata: