Hlavní obsah

Z přípravného olympijského výboru odešel generální sekretář

ATÉNY

Přípravu Řecka na olympijské hry v Aténách potkal další problém. Pět měsíců před sportovním vrcholem roku odstoupil ze své funkce generální sekretář organizačního výboru Costas Kartalis. Člen socialistické strany tak reagoval na výsledky víkendových voleb, v nichž zvítězila konzervativní Nová demokracie.

Foto: www.athens2004.com

Řecko bylo v uplynulých měsících kritizováno za zpoždění harmonogramu výstavby sportovišť pro OH.

Článek

Nový řecký premiér Costas Karamanlis zástupce socialistů v organizačním výboru žádal, aby svou funkci vykonával až do srpnové olympiády, ten však jeho prosbu nevyslyšel a rezignoval. Podle zdroje blízkého organizačnímu výboru her se třetí muž přípravného výboru nedokázal vyrovnat s faktem, že by měl pracovat pro konzervativní vládu.

"Bylo by pro něj těžké tlačit na ministry pravicové vlády, když je sám socialista. Neměl by žádnou faktickou moc, ale jenom poradní hlas, takže jeho odstoupení není žádným velkým překvapením," citovala nejmenovaný zdroj agentura Reuters.

Kartalis od roku 1999 jako zástupce ministerstva kultury dohlížel na přípravu her a nad sebou měl jen šéfku organizačního výboru Giannu Angelopulosovou a ministra kultury Evangelose Venizelose. Pro premiéra Karamanlise jeho odchod znamená nesplnění jednoho z nejdůležitějších předvolebních slibů, v němž voličům zaručoval zachování všech vrcholných olympijských funkcionářů.

Reklama

Související témata: