Hlavní obsah

V Aténách stále nejsou dostavěna sportoviště

PRAHA

Deset týdnů zbývá do startu olympijských her, ale řada sportovišť v Aténách ještě není hotová. Jejich nepřipravenost znepokojila při nedávné návštěvě dějiště her i šéfa české olympijské mise Františka Dvořáka.

Článek

"V celé řecké metropoli je znatelná rozestavěnost a nevím, nevím, zda lze vše dokončit do srpnového zahájení olympiády. Být v organizačním výboru, byl bych z toho už hodně neklidný. Pořadatelé nás ale ubezpečují, že do 13. srpna budou mít vše hotovo," přiznal Právu.

"Objektivně ale nemohu posoudit, v jaké fázi budování areály jsou. Dostali jsme se vždy jen na jejich okraj a dál nás z bezpečnostních důvodů nechtěli pustit," doplnil Dvořák, jenž mohl na vlastní oči vidět v podstatě jen historický stadión pod Akropolí, na němž se uskuteční soutěže v lukostřelbě a cíl maratónu. "Jenže ten je hotový už od roku 1896," smutně podotkl. Jako reminiscence antických olympiád proběhne soutěž koulařů ve 350 kilometrů vzdálené Olympii.

Rezignovali na střechu u bazénu

Hlavní olympijský komplex v metropoli je stále jedno velké staveniště. "Jen jsme kolem projeli, dovnitř nás vůbec nepustili a na dokončení řady věcí se už rezignovalo, jako třeba na střechu nad plaveckým bazénem. Odpadají i některé testovací soutěže, přitom v Olympijské chartě jasně stojí, že sportoviště mají být už před hrami k dispozici sportovcům, aby je mohli lépe poznat. Na druhou stranu budou mít všichni stejné podmínky, i když se mi zdá, že rizika převažují," tvrdil Dvořák.

Situace se zdá být kritická, ale o přesunutí či odložení her nikdo nemluví. "Šéf MOV Rogge je v Řecku skoro každý druhý den, na katastrofické scénáře ale ještě nedochází." Obavy jsou i z toho, jak bude v Aténách během OH fungovat doprava.

Cesty jsou stále z velké části rozkopané, výstavba metra byla zastavena a byl zkrácen i úsek tramvaje, která spojí centrum města s pobřežím. "Pro účastníky her bude na silnicích vyhrazen olympijský pruh, snad ho budou ostatní respektovat. Jinak ve městě dojde k šíleným dopravním zácpám," usoudil Dvořák.

České výpravě by se každopádně měly vyplatit azylové domy. "Nasmlouvali jsme je pro vodáky, střelce, triatlonisty či cyklisty, aby nemuseli cestou z vesnice na sportoviště trpět hodiny v autech či autobusech," usoudil Dvořák.

Zatímco nad sportovišti a dopravním systémem v Aténách panují rozpaky, areál olympijské vesnice na severu města je téměř připraven: "Už máme určeny čtyři domy, které bude česká výprava obývat, a ve srovnání s předchozími hrami se olympionici mohou těšit na pohodlí a hlavně dostatek prostoru. Všichni budou bydlet po dvou a ve vybavení vesnice by jim nemělo nic chybět."

Také bezpečnostní opatření označil Dvořák za téměř perfektní. "Absolutně eliminovat nebezpečí v dnešním světě asi nelze, ale Řekové se chystají velmi zodpovědně, aby ochránili účastníky i návštěvníky her před jakýmkoli útokem. Šéfům olympijských misí z celého světa předvedli komplexní bezpečnostní systém, na němž se bude podílet armáda, policie, hasiči i speciálně vycvičení dobrovolníci," tvrdil Dvořák.

Ochranku brát nemusí

Hry budou střeženy ze země, ze vzduchu i na moři. "Všude budou kamerové systémy a nejrůznější detektory, na budovách i na kopcích jsou připravena místa pro ostřelovače," přiblížil šéf české olympijské mise s tím, že žádnou speciální ochranku si naše výprava brát nemusí. "Stejně by nesměla být ozbrojena, takže se spolehneme na hostitele." Na zajištění bezpečnosti OH je vyčleněna rekordní miliarda eur, což je čtyřikrát víc než minule v Sydney.

Další cestu do Atén podnikne Dvořák už příští týden, kdy vedle semináře šéfu misí absolvuje i nominační mítink. "Pořadatelé budou chtít upřesnit počet sportovců. Zatím máme v Česku 101 lidí, kteří splnili limit či se jinak kvalifikovali, náš odhad je, že na hry pošleme kolem 110 sportovců. Nominační plénum ČOV zasedne 14. července, o týden dřív by měly vše uzavírat jednotlivé svazy, ale třeba atleti mají prodloužený termín až do 9. srpna," přiblížil Dvořák.

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge (vlevo) v doprovodu šéfky organizačního výboru her Giany Angelopulosové-Daskalakiové a tajemníka pořadatelů Spirose Kapralose při inspekční návštěvě her viděl i rozestavěnou halu Galatsi, která bude hostit soutěže ve stolním tenisu a moderní gymnastice.

Reklama