Hlavní obsah

Do Atén zamíří přes 120 českých sportovců

PRAHA

V české olympijské výpravě do Atén bude určitě figurovat přes sto dvacet sportovců. Sedm týdnů před startem her jich už 122 splnilo nominační požadavky a další se ještě mohou přidat v nadcházejících dnech.

Článek

"Minule v Sydney tvořilo českou výpravu 126 sportovců, pro Atény jsme plánovali podobnou účast. Osobně už ale velký nárůst předběžného olympijského seznamu neočekávám," přiznal šéf olympijské mise František Dvořák s tím, že ve většině případů by jmenovité obsazení mohlo změnit jedině zranění.

Největší zastoupení mají atleti

Největší zastoupení určitě připadne atletice, kde už je nyní třicet jistých olympioniků, z nichž dálkařka Ščerbová i kladivář Maška ale splnili jen mírnější limit a musí čekat, zda nebudou ve své disciplíně doma překonáni. Atleti ale mohou plnit olympijská kritéria až do 9. srpna, byť nominační plénum ČOV zasedne už v polovině července.

Do 4. 7. se mohou pokoušet o limity i další plavci vedle čtyř, kteří už mají splněno. Naopak nic už se nezmění na 16 jmenech ve veslování, které vyšle do Atén sedm posádek. Obsazení tenisu vyšlo z aktuálního světového žebříčku ke 14. 6., zbývá jen potvrzení Průšové pro čtyřhru.

Ve vzpírání změny vinou dopingu

Osm sportovců vyšlou na OH vodní slalom i střelba a v obou odvětvích nám kynou medailové naděje. Problém muselo řešit vzpírání, dopingové nálezy cizinců totiž změnily pořadí národů na MS v neprospěch Česka, kterému tak místo tří zůstala jediná olympijská místenka a tu po interní kvalifikaci získal Matykiewicz, neboť účastník her v Sydney Sobotka dodatečný souboj o Atény odmítl.

Celkem deset olympioniků se představí v cyklistice, nad pěti jmény je ale ještě otazník. Obsazení pro silniční závody mužů vzejde z českého mistrovství koncem měsíce. Jistý start by měl mít domácí šampión v časovce a k němu budou vybráni tři další, aktuálně se zdají být ve hře Svorada, Pardnos, Hruška a Konečný. O druhém bikerovi pro olympiádu rozhodne přímý souboj mezi trojicí Kulhavý, Boudný, Spěšný při SP ve Schladmingu.

Kanoistika doufá v další místo

V divokou kartu pro kajakářku ještě doufá kanoistický svaz. Doktor vyjel na loňském MS pro české barvy místo dvěma závodníkům, v Aténách však obsadí obě tratě sám a mezinárodní federace má do 20. července rozhodnout, zda při přerozdělování uvolněných míst jedno přiřkne Česku.

Protože však jmenovitou nominaci olympioniků požaduje ČOV do 7. července, utkají se ten den hodinu před polednem při nominačním závodě v Račicích dvě současně nejlepší naše závodnice Strnadová a Blahová bez ohledu, zda nakonec divokou kartu dostaneme či ne.

Reklama

Související témata: