Hlavní obsah

Olympiáda prý může zítra začít

PRAHA

Zbývá dokončit jen jedno procento aténských sportovišť, olympijské hry by klidně mohly být zítra zahájené. Alespoň to tvrdí člen organizačního výboru George Kosta. Na prezentaci olympijského města 45 dní před zahájením her se snažil rozptýlit obavy z problémů, na které byli organizátoři upozorňováni i Mezinárodním olympijským výborem.

Článek

"Ano, měli jsme zpoždění," přiznává Kosta. "Ale mělo to několik příčin. Jsme nejmenší země, která kdy hry pořádala, a poprvé musíme pracovat pod zákony Evropské unie." Například střecha nad olympijským stadiónem od architekta Calatravy byla plánována, aby odolala zemětřesení ve výši 8 stupňů Richterovy škály, podle požadavků z Bruselu však musí vydržet také otřesy o půl stupně vyšší.

Doprava vyřešena

Ani obavy z dopravní situace nejsou podle Kosty na místě. "Kdo bude využívat hromadnou dopravu, dostane se všude včas. Olympijský transport bude mít vyhrazeny speciální pruhy na silnici," říká člen organizačního výboru. Pořadatelé se rozhodli, že sportoviště nebudou v jednom velkém centru, ale v několika menších komplexech v těsné blízkosti Atén.

V řecké metropoli bylo postaveno či rekonstruováno celkem 21 sportovišť. "Důležitým kritériem bylo i to, abychom je mohli využívat také po olympiádě. U všech mám podrobný plán, jak s nimi naložíme," tvrdí Kosta. To samé platí o olympijské vesnici, která je 25 km severozápadně od Atén a po skončení her bude sloužit jako ubytovna pro nemajetné občany.

Potíže s vodními sporty

Největší komplikace zaznamenali zástupci vodních sportů. Plavecký bazén nebude na rozdíl od her v Atlantě a Sydney zastřešen. "My s tím původně ani nepočítali. Pak jsme to sice kvůli televizi slíbili, ale již to nešlo časově ani finančně zajistit," vysvětluje Kosta.

Velké rozhořčení panovalo mezi veslaři a kanoisty poté, co se na loňském juniorském světovém šampionátu veslařům větrem převracely lodě. "Ale minulý rok bylo atypické léto, letos by se to podle meteorologů nemělo opakovat," vypráví s pověstným řeckým klidem Kosta, jenž je členem mediální komise aténského výboru. Dostavěn již je i kanál pro vodní slalom, poprvé v historii se pojede na slané vodě.

Optimismus Řekům nechybí

Na bezpečnost účastníků olympijských her bylo vydáno celkem 600 miliónů eur, o klid sportovců a diváků se bude starat i 70 tisíc policistů a rovněž česká protichemická jednotka. Podle Kosty bude mít olympiáda pozitivní efekt i na řeckou ekonomiku - přibudou pracovní místa, očekává se zvýšený zájem turistů a růst hrubého domácího produktu.

Kostově přednášce byl přítomen i předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek. "Je zajímavé to poslouchat, zvlášť když si Praha pohrává s kandidaturou na hry. Ale po slovech, že by olympiáda mohla začít již zítra, se na tvářích těch, kteří v Aténách v posledních týdnech byli, objevil úsměv," přiznal Jirásek.

Reklama

Související témata: