Hlavní obsah

Paralympionik Ježek změří na Tasmánii síly se 'zdravými'

PRAHA

Na opačné straně zeměkoule stráví Vánoce paralympijský vítěz z Atén, cyklista Jiří Ježek. Českou zimu vymění za australské léto, aby ve čtyřech městech na Tasmánii změřil síly s hvězdami tamní i světové cyklistiky. Tradiční série 'Tasmanian Christmas Carnivals' se zúčastní mistři světa i olympijští vítězové.

Foto: Team FIAT Smažík

Paralympionik Jiří Ježek

Článek

Ježek vybojoval na letošní paralympiádě zlatou medaili mezi silničáři. Jeho úspěch je o to cennější, že o majitelích cenných kovů poprvé rozhodoval součet výsledků závodu s hromadným startem a následné časovky. Dvojnásobný vítěz z předešlé paralympiády v Sydney navíc získal i stříbro v dráhařské stíhačce na 4 kilometry.

Handicapovaný cyklista závodí ale i mezi zdravými profesionály. Právě této skutečnosti si pořadatelé všimli. "Pozvání si strašně moc vážím, beru to jako ocenění mého úsilí, prosadit se, i přes můj jasný handicap, mezi zdravými závodníky. Zároveň to beru jako výbornou reklamu sportu handicapovaných," svěřil se Ježek.

Na závody se těší, ačkoliv prý není v oslnivé formě. "Klasickou zimní přípravu jsem kvůli tomu neměnil, ono to kvůli počasí ani moc nejde," prohlásil se smíchem.

České Vánoce budou chybět

Na Tasmánii český reprezentant odlétá ve středu, zpět do Čech se vrátí až před Třemi králi. "Samozřejmě mi budou tradiční české Vánoce chybět, hlavně mi bude chybět manželka. Oba ale chápeme, že tuhle šanci musím využít," uzavřel Ježek.

Cyklisté během sedmi dnů absolvují pět dráhových závodů a dvě městská večerní kritéria v tasmánských městech Latrobe, Launcestonu, Devenportu a Burnie.

Účast na závodech přislíbily největší hvězdy australské cyklistiky, olympijští medailisté a mistři světa (Bradley McGee, Stuart O´Gready, Graeme Brown či Shane Kelly), reprezentanti USA (Jame Carney, Bobby Lea) a další špičky světové cyklistiky (Christian Lademann, Michael Ford...).

Reklama