Hlavní obsah

Lezci utíkali vlnám cunami i s batohy na zádech

PRAHA

Popadli už sbalené batohy a vzali nohy na ramena. Duchapřítomnost zachránila sportovní lezce Tomáše Mrázka a Helenu Lipenskou před smrtící přívalovou vlnou cunami v Thajsku. Utíkali přímo z pláže, kde čekali na loď, která je měla odvézt do "civilizace". To měla být první část jejich cesty do Bangkoku na letadlo domů.

Foto: Lezec.cz/Petr Fajkoš

Lezec Tomáš Mrázek

Článek

Úřadující mistr světa z loňského šampionátu v Chamonix a celkový vítěz letošního ročníku Světového poháru v lezení na obtížnost Mrázek odjel trénovat se svou přítelkyní Lipenskou na skály u pláže Ton Sai nedaleko města Ao Nang. Na osudnou neděli měli naplánovaný odjezd po téměř měsíčním pobytu.

Měli štěstí, protože museli o něco déle čekat na dřevěný člun, jenž poloprázdný z poloostrova nevyjíždí. Jinak by je vlna zřejmě zastihla na moři. "Seděli jsme na báglech a čekali na loď, když najednou přišel velký odliv," popsal situaci Mrázek po středečním příletu do Prahy v rozhovoru pro ČTK.

Sprint do vnitrozemí

Jakmile viděl jen pár stovek metrů od břehu začínající vlnu, pobídl přítelkyni a oba sprintovali směrem do vnitrozemí. "Ani jsme se neohlíželi, jen jsme zdrhali. Naštěstí to bylo do kopce, takže jsme po uběhnutí asi tří set metrů vodě utekli," ulevilo se mu. "Kdybychom byli na vodě na lodi, tak nevím," přemítal.

Když moře ustoupilo, lidé si nebezpečí neuvědomovali. Nikdo netušil, že přijde vlna v důsledku velkého zemětřesení. "Tušili jsme ale, že to bude cunami, protože byl velký příliv i odliv a byl úplněk," řekl lezec. "Ale že bude tak velká, to jsme skutečně netušili," připustil.

Po několika útocích vody na pláž se česká dvojice ocitla odříznuta od světa. "Bydleli jsme v bungalovech nedaleko pláže, která byla úplně zdevastovaná," řekl Mrázek. Dohodli se tedy s jakýmsi domorodcem, že je do Ao Nangu převede džunglí. "Šli jsme s těma těžkýma batohama skoro tři hodiny," vykládala Lipenská.

Nedaleko od nich trávili každoroční lezecký pobyt i Tomáš Kysilka s dcerou Terezou, účastnicí závodů SP. "Věděli jsme o nich, ale neviděli jsme se. Jen máme zprávu, že jsou v pohodě," řekl Mrázek. "Dneska jsme sundávali lodě z palem a pálili na pláži. Už je tady docela uklizeno," napsal dnes Kysilka.

Zkázu viděli z kopce

Že šlo o zemětřesení, se dozvěděli až druhý den. "Dostali jsme velký strach o kamarády, kteří se chvíli předtím vydali na moře na Pchi Pchi. Naštěstí si toho prý řidič člunu všiml a zajel do zátoky," uvedl Mrázek na adresu Géromeho Pouvreaua z Francie, lezeckého mistra světa z roku 2001. "Pak jsme je potkali v Bangkoku," řekl.

Z kopce, který džunglí přešli, viděli zkázu. "Bylo to hodně zničené, viděli jsme mrtvé lidi, jak leží na plážích a ve vodě. Moc dobře nám nebylo," vzpomínal Mrázek. "Lodě byly zničené, byla to totální devastace, všechno sešrotované," popisovali oba. "Ta první vlna, to byl strašný hukot, bylo slyšet, jak lidí křičí."

Taxíkem dojeli na letiště a stihli letadlo do Paříže, odkud se dostali do Prahy. "Když člověk o takové katastrofě slyší doma ve zprávách nebo si to přečte v novinách, tak si říká, že to je hrozné, ale když to vidí na vlastní oči, tak ho to zasáhne daleko víc," řekl Mrázek. "Bylo to hodně hustý," dodal.

V Thajsku je téměř 1700 mrtvých a nejméně 4100 nezvěstných. Většinu z obětí tvoří zahraniční turisté, ale identifikováno jich bylo zatím 473. Přes 300 mrtvých těl bylo nalezeno na ostrově Pchi Pchi, proslaveném ve filmu Pláž. Z celé postižené jihoasijské a africké pobřežní oblasti je hlášeno již téměř 80.000 obětí.

Reklama