Hlavní obsah

OBRAZEM: Extrémní bruslaři na Hradčanech

PRAHA

Na patnáct tisíc diváků sledovalo v sobotu na pražských Hradčanech sjezd na bruslích ve speciálně upraveném ledovém korytě. Atraktivní extrémní závod série Red Bull Crashed Ice, při němž se závodníci řítili od Hradčanského náměstí do Nerudovy ulice, vyhrál Jasper Felder ze Švédska.

Článek

Čtveřice bruslařů při třísetmetrové cestě od Pražského hradu dosahovala rychlosti až sedmdesát kilometrů v hodině a diváci si za umělého osvětlení přišli skutečně na své. Z páteční kvalifikace postoupilo do finálové části 64 závodníků. Z každé jízdy postupovali do další fáze závodu dva nejrychlejší.

Foto: ČTK/René Volfík

Závodníci používají stejnou výstroj jako hokejisté včetně přilby s ochranným plexisklem nebo košíkem.

Foto: ČTK/René Volfík

S nápadem spojit bruslení s fourcrossem, kontaktním sjezdem čtyř závodníků na lyžích, přišel před několika lety rakouský fotograf a novinář Stefan Aufschnaiter. První závod nového odvětví adrenalinového sportu se uskutečnil v roce 2001 ve švédském Stockholmu.

Foto: ČTK/René Volfík

V roce 2002 se závodníci představili v rakouském Klagenfurtu a poté v Minnesotě v USA. Loni se závod přesunul do metropole Ruska Moskvy, kde se představili i tři čeští zástupci - Michal Brabec, Václav Culka a bývalý člen skupiny Lucie Michal Dvořák.

Foto: ČTK/René Volfík

Vítězství v pražském závodu vybojoval Jasper Felder, který jezdil v tričku s portrétem své čtyřměsíční dcery. Švédský mistr vyhrál všech šest dosavadních závodů série.

Foto: ČTK/René Volfík

Reklama

Související témata:
Hradčany