Hlavní obsah

Český futsal chce na Euru získat medaili i popularitu

PRAHA

Obhájit medailovou pozici a zajistit svému sportu větší popularitu. Takový cíl mají před pondělním startem evropského šampionátu čeští futsalisté, kteří se poprvé v historii představí na velkém turnaji v domácích podmínkách. Pondělní vstup pro národní tým ale bude hodně náročný: na úvod ho čeká souboj s Ukrajinou, která obhajuje stříbro.

Foto: www.nzi.si

Futsal - ilustrační foto

Článek

Ještě na přelomu desetiletí český futsal na umístění ve finálové osmičce, která se jednou za dva roky poměří v boji o nejlepší evropský tým, mohl jen snít. Cesta národního mužstva - poskládaného výlučně z amatérských hráčů - obvykle končila v kvalifikaci a málokdo si dokázal představit, že by do Česka někdy přijela evropská špička.

Jenže na minulém šampionátu před dvěma lety si svěřenci Michala Stříže vybojovali senzační postup do semifinále a evropská špička je definitivně vzala na vědomí. Svou pověst si mužstvo vylepšilo i postupem do čtvrtfinále při prosincovém startu na mistrovství světa na Tchaj-wanu, a to i bez své nejzářivější hvězdy Romana Mareše, jednoho ze čtyř českých profesionálů.

Právě amatérské podmínky českého futsalu by však mohl nejbližší týden hodně změnit. Funkcionáři i hráči českého futsalu nepokrytě přiznávají, že jim vedle sportovního úspěchu jde také o to, aby jejich sport získal větší oblibu a popularitu u veřejnosti i u sponzorů, bez nichž se úroveň halové odnože fotbalu neposune.

Národní tým je nyní zřejmě nejsilnější v historii, a proto má znovu medailové cíle. Jenže los mu příliš nakloněn nebyl, protože domácímu mužstvu do skupiny dal dva ze spolufavoritů turnaje. Rusové dokázali vyhrát první oficiální šampionát před čtyřmi lety a už zažehnali krizi z posledních let, Ukrajinci jsou zase majiteli stříbrných medailí z posledních dvou šampionátů.

Roman Mareš dokáže pozvednout celý tým

I proto už pondělí zápas s Ukrajinou může hodně naznačit o českých postupových cílech. V případě výhry by reprezentanti měli už jednou nohou nakročeno mezi elitu, protože třetí soupeř - Nizozemsko - je považováno za outsidera skupiny.

Trenér Stříž navíc věří, že jeho tým je hodně silný. "Také proto, že budeme mít k dispozici Romana Mareše. On pozvedne celý tým, především v ofenzivě. Dokáže rozhodovat utkání a určitě svým výkonem a přístupem ke každému utkání strhne ostatní. Navíc většina hráčů prošla mistrovstvím světa a má tedy zkušenosti z vrcholné akce," věří kouč, že se s dlouholetým působením u národního týmu rozloučí nejlepším výsledkem.

Ze skupin postoupí vždy dva týmy, které se střetnou v semifinále. Ve skupině B jsou jednoznačným favoritem Španělé, kteří nepřipouštějí nic jiného než návrat na evropský trůn. V krátké době by tak vyhráli druhý významný turnaj, protože na prosincovém světovém šampionátu vyhráli i na úkor favorizované Brazílie.

Takřka všechny zápasy turnaje budou k vidění na televizních obrazovkách. Česká televize připravuje přímé přenosy ze všech duelů českých reprezentantů, ostatní utkání včetně nedělního finále přinese Eurosport.

Reklama