Hlavní obsah

Velkou národní vyhrál irský kůň Hedgehunter

LIVERPOOL

Favorizovaný kůň Hedgehunter v sedle s nejlepším irským překážkovým žokejem Rubym Walshem vyhrál v sobotu 158. ročník Velké národní steeplechase v Liverpoolu. Po loňském pádu na poslední překážce si dnes Hedgehunter doběhl s velkým náskokem pro vítězství v dostihu, který měl se 700 000 liber nejvyšší dotaci v historii.

Článek

Hedgehunter s kurzem 7:1 zvítězil na dráze v Aintree v závodě dlouhém 7200 metrů s náskokem čtrnácti délek. V cílové rovině náročné steeplechase předvedl velké sólo a suverénně zastínil všechny soupeře, vedené dvěma outsidery: Royal Auclairem (kurz 40:1) a Simply Gifted (66:1). Žokej Walsh tak po pěti letech znovu oslavil triumf, tehdy vyhrál Velkou národní v sedle Papillona.

Na dráze čekalo koně třicet překážek, ta poslední se loni stala Hedgehunterovi osudnou. Tehdy běžel irský kůň na prvním místě, ale v závěru se zcela vyčerpaný zhroutil. Letos jej však trenér Willie Mullins nachystal na minutu přesně.

Hedgehunter se dlouho držel kolem osmého až desátého místa, rozhodující moment z jeho hlediska přišel na nejobávanější překážce Bechers' Brooku. Před jeho druhým absolvováním si totiž vypracoval sedmidélkový náskok Clan Royal, jenže těsně před naskočením na překážku jej vyvedli z dráhy dva pobíhající koně bez jezdce.

Krátce poté se prosadil do čela právě Hedgehunter a až do cíle už před sebe nikoho nepustil. "Byl brilantní, je to vynikající kůň. Všechny nepříjemnosti se nám vyhnuly, jen mě vyděsilo, co se stalo na Bechers' Brooku," prohlásil Walsh.

Trenér Mullins připomněl, že celoroční práci mohlo na poslední chvíli zničit kuriózní zranění. "Týden před startem si někde přivodil velký šrám na čumáku. Měl jsem strašný strach, tohle je ale konec jako z pohádky," řekl. Hedgehunter už letos vyhrál Irskou národní ve Fairyhouse a zaznamenal tak cenný double.

Mezi čtyřiceti účastníky byla i Carrie Fordová, která se pokoušela jako první žena v historii Velkou národní vyhrát. S Forest Gunnerem skončila pátá. Jeden z nejnáročnějších dostihů na světě dokončilo 21 koní včetně vítězů z minulých let. Z nich si nejlépe vedl obhájce triumfu Amberleigh House na desáté pozici, o místo za ním doběhl Bindaree a šestnáctý skončil Monty's Pass.

Dění na dráze v Aintree sledovalo 70 tisíc diváků, do sázek lidé vložili podle bookmakerů přibližně 250 milionů liber.

Výsledky
Velká národní (handicap, 700 000 liber, 7200 m):
1. Hedgehunter (ž. Walsh, tr. Mullins, maj. Trevor Hemmings/Ir.), 2. Royal Auclair, 3. Simply Gifted, 4. It Takes Time, 5. Forest Gunner. Výrok: 14 délek - 1/2 - 3 1/2.

Reklama