Hlavní obsah

Odměny za olympijské medaile se nemění, za zlato je milión

PRAHA

Odměny za olympijské medaile se nemění, český vítěz na zimních hrách v Turínu dostane milion korun stejně jako v Salt Lake City a v Aténách. Hokejisté si v případě triumfu rozdělí deset milionů. Návrh na zvýšení prémií na výkonném výboru neprošel, podobu odměn ve středu v Praze schválilo plénum Českého olympijského výboru (ČOV).

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Ilustrační foto

Článek

Vedení ČOV při rozhodování o výši odměn vyšlo z ocenění na olympiádách v Salt Lake City a Aténách. "Je tím dána určitá kontinuita a srovnatelnost v hodnocení letní a zimní olympiády," uvedl místopředseda ČOV pro sport František Dvořák. "Dobře to ohodnocuje výkon a je to srovnatelné s okolními zeměmi," dodal.

Při jednání na výkonném výboru padl podle Dvořáka návrh na zdvojnásobení odměn. "Olympijský výbor by to nepoložilo, ale chceme udržet naše zásoby v rovnováze. Domníváme se, že stávající částka odpovídá i možnostem, které můžeme garantovat a vyplatit i den poté," řekl Dvořák. Uvažovalo se také o valorizaci, ale podle Dvořáka by šlo jen o kosmetickou úpravu na stovky korun. "Nakonec zvítězilo, ať se to ponechá takto a ekonomický ředitel má klidné spaní," uvedl.

Je to volnější než před Salt Lake City

Za stříbrnou medaili sportovec získá půlmilion, za bronz tři sta tisíc korun. Dvojice, jako například sprinteři v běhu na lyžích či pár v krasobruslení, si za zlato rozdělí 1,2 milionu a čtyřčlenná družstva, například štafety či čtyřboby, pak 1,5 milionu. Pro hokejisty je za druhé místo vypsáno sedm milionů a za třetí pět milionů korun. Finanční ocenění připadne i trenérům a členům realizačních týmů: prémie pro ně jsou odstupňovány od 80 tisíc za bronz po 190 tisíc za zlato. Realizační tým hokejistů dostane odměnu z celkové částky určené pro mužstvo.

Ze zásad nominace na olympijské hry vyplývá, že podmínkou účasti je umístění do osmého místa na mistrovství Evropy, nebo do šestnáctého na mistrovství světa, ale vždy do poloviny startovního pole. Bere se i umístění nad 16. místo na MS, ale v první třetině výsledkové listiny a do 16. místa v průběžném pořadí Světového poháru v olympijské sezóně. Na olympiádu může být vyslán i sportovec, který nesplní kritéria ČOV, ale získá nominační místo na jméno z mezinárodní federace. "Je to volnější než kritéria před Salt Lake City," řekl Dvořák.

Kritéria prý proti zájmu sportovních svazů

Zmíněná kritéria chtěl změnit předseda jachtařského svazu Karel Bauer, podle něhož jdou proti zájmu sportovních svazů. "Není potřeba stanovovat žádná další omezení než ta z mezinárodních federací," řekl člen výkonného výboru ČOV Bauer, jehož návrh hlasováním neprošel.

Dvořák mu oponoval, že u zimních a letních her se situace liší. "Chceme poslat ty nejlepší a zároveň nezavřít vrátka účasti sportovcům, kteří nedosáhli na kritéria. Je to vyvážené," míní Dvořák. Jeho názor podpořil předseda ČOV Milan Jirásek. "Nikdo nás nemůže obviňovat, že se na to díváme úzkoprse, naopak jsem se k tomu postavili odvážně, ale určité vodítko je nutné," řekl Jirásek.

Posledním termínem pro splnění kritérií je 15. leden 2006. O čtyři dny později plénum ČOV projedná návrhy sportovních svazů a schválí jmenovitou nominaci. Splnění mezinárodních kritérií není automaticky zárukou účasti na hrách, plénum bude zvlášť zvažovat vyhlídky sportovců.

V Turíně bude početnější výprava než v Salt Lake City

Do Salt Lake City se kvalifikovalo 78 sportovců a v Turíně bude česká výprava pravděpodobně početnější. Podle Dvořáka pojede 150 členů výpravy, v níž bude zhruba 86 sportovců. Hry v Turíně se uskuteční od 10. do 26. února 2006.

Na dnešním plenárním zasedání měla být za účasti prezidenta Václava Klause podepsána přihláška na turínskou olympiádu. "Akt je odložen kvůli turbulencím na politické scéně," uvedl Jirásek. Slavnostní akt by se měl uskutečnit 2. května.

Český olympijský výbor počítá na letošní rok s rozpočtem kolem 75 milionů korun. Největší příspěvek 33,6 milionu má od státu, 18,5 od Sazky a 16 milionů od sponzorů. Loňské hospodaření skončilo ztrátou 22,5 milionu korun, s čím se v olympijském roce počítalo. "Olympijský rok je vždycky specifický. Tam byla nerozpočtovaná ztráta ve výši pět milionů korun, která vznikla dražšími náklady na pobyt partnerů a provoz Českého domu," řekl místopředseda ČOV pro ekonomiku a marketing Jiří Zedníček.

Reklama

Související témata: