Hlavní obsah

Habartová vystřílela v Mnichově místo pro ČR na olympiádě

MNICHOV

Střelkyně Pavla Habartová vybojovala na Světovém poháru v Mnichově nečekané stříbro v disciplíně vzduchová puška. Dvaadvacetiletá reprezentantka vedle nečekaného osobního úspěchu vybojovala pro Českou republiku už druhé účastnické místo na olympijské hry 2008 v Pekingu. O to první se postaral v květnu při SP v USA pistolář Martin Tenk.

Článek

V soutěžích Světového poháru získávají takzvané 'kvótaplacy' vítězové jednotlivých disciplín. Jenže jediná přemožitelka Habartové Číňanka Wu Liou-si místo získat nemohla, protože její země už má kvótu naplněnou.

"Jsem strašně šťastná. O něčem takovém jsem snila, ale ani jsem nedoufala, že by se mi to mohlo povést," radovala se česká reprezentantka. V kvalifikaci ztratila jen dva body, zatímco Číňanka jako jedenáctá žena v historii nastřílela čtyřicet desítek. V bavorské metropoli nestartovala česká jednička Kateřina Kůrková.

Do finálové osmičky postoupila Habartová z druhého místa, o které se dělila s dalšími dvěma střelkyněmi. Ve finálové střelbě ji už ale opět předčila jen Číňanka. "Finále mi mimořádně vyšlo, ale ani ostatní soupeřky nezastřílely špatně. Hlavně se mi povedly poslední dvě rány, které všechno rozhodly," dodala Habartová, jež soutěž zakončila trefami za 10,6 a 10,7 bodu. Do té doby se pořadí za suverénní Číňankou prakticky po každé finálové ráně měnilo.

Stříbrnou medailistku z olympiády Lenku Hykovou dělila ve vzduchové pistoli jediná rána od finále. Česká reprezentantka skončila třináctá, zvítězila Korejka Nam Sok-pak, která přitom byla v kvalifikaci až pátá.

Reklama

Související témata: