Hlavní obsah

Softbalistky stále mají na ME naději na postup do play off

PRAHA

České softbalistky stále mají na mistrovství Evropy naději na postup do elitní čtyřky pro play off. V dnešních zápasech semifinálové skupiny sice nejdříve prohrály s Ruskem 0:1, ale ve večerním utkání zdolaly po dramatickém průběhu Nizozemsko 4:3 v nastavené směně.

Článek

K postupu do play off mají Češky dvě možnosti. Do utkání o medaile se dostanou, porazí-li Velká Británie Nizozemsko, pak nebude záležet na utkání ČR s Řeckem. Pokud vyhraje Nizozemsko, musejí Češky Řecko složené převážně z Američanek porazit. "Jsou hodně silné, ale my jsme nabuzené a myslím, že to můžeme zvládnout," věřila nadhazovačka Jitka Zákorová, která odházela napínavý závěr s Nizozemkami. To vše za předpokladu, že Rusky podle očekávání prohrají s favorizovanými Italkami.

V utkání s Ruskem měly Češky blízko ke skórování hned v první směně, ale z obsazené druhé a třetí mety bez autu nic nevytěžily. Utkání rozhodla akce ze druhé směny, v níž Rusky bodovaly po trojmetovém odpalu. "Odpálila vysoký nadhoz. Tahle prohra nás hodně mrzí," řekla smutně nadhazovačka Kateřina Tesaříková.

Zápas s Nizozemskem musely reprezentantky vyhrát

Zápas s Nizozemskem musely reprezentantky vyhrát, aby byly ještě ve hře o medaile. Čtyři směny kralovaly nadhazovačky a v páté se domácímu týmu povedlo dvakrát bodovat po odpalech a chybách obrany, ale hned v dohrávce Nizozemky bodem snížily. Místo Elišky Pojerová šla nadhazovat Lucie Maršíková.

Drama vrcholilo v dohrávce sedmé směny. Nizozemkám se podařilo naplnit mety a na český nadhoz přišla Zákorová, ale vyrovnávacímu bodu nezabránila. V nastavené osmé směně měl útok vždy výhodu obsazené druhé mety a Češky toho po odpalech využily a dokázaly dvakrát bodovat, zatímco Nizozemky jen jednou.

Pokřikem "Jíťa, Jíťa" ocenily hráčky nervy Zákorové, která udržela nizozemské pálkařky a zabránila prohře. "Dokázala jsem se zkoncentrovat a házela jsem striky," řekla Zákorová. "Měly jsme větší touhu vyhrát a povedlo se," uvedla vnější polařka Lucie Halakucová, které se v utkání dařilo a měla dva odpaly.

Semifinálová skupina A:
ČR - Nizozemsko 4:3 v 8. směně, Rusko - ČR 1:0, Itálie - Řecko 7:4, Velká Británie - Rusko 2:1, Itálie - Nizozemsko 3:2, Řecko - Velká Británie 5:0.
Tabulka:
1. Itálie44015:7100
2. Řecko43119:875
3. Velká Británie4226:1050
4. ČR4135:933,3
Nizozemsko41311:1033,3
Rusko4131:1533,3
Pozn.: Čísla za názvy států označují počet zápasů, vítězství, porážek, poměr bodů a úspěšnost v procentech.

Reklama