Hlavní obsah

DEMA: Dvě třetiny Pražanů podporují uspořádání olympiády

PRAHA

O sedm procent víc Pražanů než v loňském roce se přiklání k myšlence uspořádat v roce 2016 nebo 2020 v hlavním městě ČR olympijské hry. Podle průzkumu agentury DEMA podporuje kandidaturu 67 % obyvatel hlavního města starších 18 let. Výsledky průzkumů se však u různých agentur značně rozcházejí: např. v květnu podle společnosti Median podporovalo hry pouhých 22 % Pražanů.

Foto: NOVINKY/Ondřej Krynek

DEFAULT TITLE

Článek

Podpora obyvatelstva může hrát při rozhodování Mezinárodního olympijského výboru určitou roli, není však určující. Londýn, který byl nedávno zvolen hostitelem her v roce 2012, měl podle průzkumů podporu 70 procent, tedy výrazně nižší než jeho největší konkurenti.

Průzkum v Praze ukázal, že od loňska také vzrostla informovanost obyvatel o olympijských plánech. Zatímco loni o nich vědělo jen 56 procent lidí, teď je to už 74 procent.

Pražané mají za to, že olympijské dění by se pozitivně promítlo zejména do povědomí celého světa. Domnívají se, že by výrazně zviditelnilo Prahu i Českou republiku, zvýšilo prestiž a především evokovalo zájem zahraničních turistů.

:. ANKETA
Podporujete myšlenku uspořádat v Praze olympijské hry? Hlasujte v anketě na konci článku.

Podle Pražanů by příprava a zabezpečování olympiády oživily trh práce a přinesly více pracovních příležitostí, jak v souvislosti s výstavbou stadiónů, sportovišť a ubytovacích kapacit, tak se zajišťováním služeb.

Pražané předpokládají, že olympiáda by byla spojena se třemi obrovskými problémy. Ty spočívají ve velké finanční náročnosti této grandiózní akce, nadměrném zatížením běžného provozu města a enormních nárocích na bezpečnost. Za značnou překážku považují nepružný dopravní systém, ale i nedostatek kvalitních sportovišť.

Přitom se většinou neobávají, že by nová sportovní zařízení nebyla po hrách dostatečně vytížena. Každý čtvrtý Pražan míní, že politické strany se na myšlence uspořádat hry neshodnou.

Reklama

Související témata: