Hlavní obsah

Krasobruslařští mistři světa Kovaříková a Novotný se loučí

PRAHA

Čeští krasobruslaři Radka Kovaříková a René Novotný odcházejí z profesionálního ledu. S domácím publikem se amatérští mistři světa z roku 1995 rozloučí v rámci turné krasobruslařské show Champions on Ice, která tento týden poprvé zavítá i do České republiky. Poslední české medailisty z velké světové akce k odchodu do krasobruslařského důchodu přiměla touha po rodině.

Foto: PRÁVO/Archiv

Radka Kovaříková (vlevo) a René Novotný si zabruslili i v muzikálu Mrazík.

Článek

"Už nám přeci jenom to miminko schází," svěřila se na dnešní tiskové konferenci třicetiletá Kovaříková. O konci kariéry uvažovali již loni, ale Novotný utrpěl zranění, když mu jiná krasobruslařka v přípravě bruslí přeřízla stehenní sval. Jako marodi se ale loučit nechtěli.

Před devíti měsíci se pak začalo připravovat české turné Champions on Ice a dvojnásobní profesionální mistři světa usoudili, že další příležitost rozloučit se s českými fanoušky už mít nemusejí. "Nedávno jsme si zrekapitulovali kariéru a zhodnotili jsme, že tahle šance je to nejkrásnější, co se mohlo stát. Nechtěli jsme se loučit jen na tiskové konferenci a pořádat vlastní show je nereálné," vysvětlila Kovaříková.

Úspěšná sportovní dvojice se českým krasobruslařským fanouškům představila při muzikálech na ledě Mrazík a Romeo a Julie, ale exhibiční turné nejlepších světových krasobruslařů je pro ně výjimečné. "Teď se můžeme předvést sami za sebe a je to úplně něco jiného než muzikály na ledě, v nichž jsme účinkovali," uvedl dvaačtyřicetiletý Novotný.

Krasobruslařská rodina bude chybět

V prosinci brněnské krasobruslaře čeká profesionální mistrovství světa týmů, kde budou reprezentovat Evropu. Přesné datum definitivně posledního vystoupení však zatím neznají. "Poslední je pro nás takové zakleté slovo, nechceme o tom takhle mluvit, protože pak se to zvrtne a dopadne to úplně jinak," vysvětlil pověrčivý Novotný.

"Zvykli jsme si neplánovat, v profesionálním krasobruslení se žije ze dne na den. Ale určitě chceme u krasobruslení zůstat, já jako producentka a René jako trenér," dodala jeho sportovní i životní partnerka.

Novotný navíc absolvoval kurz technického specialisty, který se podílí na rozhodování krasobruslařských soutěží podle nových pravidel bodování. "Hodně mě to baví a chtěl bych se tomu věnovat třeba i na mezinárodní úrovni," naznačil další plány odcházející krasobruslař.

Založením vlastní rodiny Kovaříková s Novotným přijdou o život ve velké krasobruslařské rodině, který jim prý bude chybět. "V krasobruslení jsou přátelštější vztahy než v jiných sportech, zvlášť mezi profesionály, protože všichni tam společně předvádějí jednu show. Postupně se rozkutálíme po celém světě, ale pořád se budeme potkávat na závodech v nejrůznějších rolích a tyhle kontakty budeme vyhledávat," dodal Novotný.

Reklama