Hlavní obsah

Vítěz Velké pardubické Maskul bude letos už jen odpočívat

VELKÉ KARLOVICE

První a zároveň poslední velký letošní dostih má za sebou jedenáctiletý valach Maskul. Po víkendovém vítězství ve Velké pardubické bude po celý zbytek sezóny už jen odpočívat. Na začátku příštího roku pak jeho trenér František Holčák zahájí přípravu na další sezónu. Jejím vrcholem bude i tentokrát slavný pardubický závod.

Článek

"Letošní rok měl Maskul klidnější, odpočinkový. Je to starší koník a moc toho už nepotřebuje. Přípravu jsme zahájili později, abychom se načasováním formy trefili na Velkou pardubickou," řekl Holčák. Maskul dokázal v dramatickém závodu všechny své konkurenty porazit, navíc stanovil nový rekord dostihu.

Přestože Holčák patří k nejúspěšnějším českým trenérům, například jen na vítězství ve Velké pardubické dosáhlo již šest jeho koní, letošní triumf byl pro něj výjimečný. "Patří určitě mezi ty nejpěknější a nejhodnotnější, protože letošní ročník byl strhující. Bylo to obrovské drama," poznamenal trenér.

Příští rok bude pro Maskula takřka stejný jako ten letošní, alespoň co se přípravy týče. "Maskul potřebuje měkký podklad, proto nebude startovat nikde jinde než v Pardubicích. Věříme, že když letos získal rekord, má šanci zvítězit i v příštím roce," konstatoval Holčák.

Vítěze Velké pardubické může vidět každý

Nyní ale ještě pokračují oslavy vítězství. Po menší oslavě přímo na závodišti se dnes konala další slavnost ve stájích ve Velkých Karlovicích. Maskula i jeho trenéra uvítal zpěvem místní ženský pěvecký sbor v krojích, gratulovat pak přišlo několik desítek příznivců a přátel trenéra Holčáka. "Oslavy zakončíme až ve středu, kdy se v našich stájích bude konat den otevřených dveří. Na vítěze se může přijít podívat každý," dodal.

Největší favoritka letošní Velké pardubické Registana po pádu na druhé překážce lehce kulhala, dnes však podle zpráv ze stájí trenéra Čestmíra Olehly byla zřejmě již opět v pořádku. "James Crowley mi k jejímu pádu řekl totéž, co se objevilo v médiích: že byla příliš čerstvá a nabuzená na dostih, a tak udělala chybu," řekl Olehla. "Ten výsledek je ale za námi, musíme se s ním vyrovnat a myslet na další život," dodal trenér dvojnásobné vítězky pardubického dostihu.

Letos se podle Olehly ještě nabízí možnost s koňmi vyrazit do Francie nebo do britského Cheltenhamu. "Na obou místech o nás stojí, ale já se musím konkrétně rozhodnout až na základě další analýzy. Pro tuto chvíli jsem rád, že jsou všichni koně v pořádku," řekl Olehla. Podle jeho názoru se nyní otevírá také možnost, že letošní sezona pro Registanu ještě nebyla její poslední.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.