Hlavní obsah

Kovaříková s Novotným se už těší na miminko

PRAHA

Svorně se přiznali, že si chtějí pořídit miminko. Radka Kovaříková a René Novotný cítí, že už nadešel čas, aby krasobruslařský život vyměnili za rodinný. Něžné polovičce páru je třicet a partnerovi o jedenáct víc. Ale nechtějí zmizet jako uličníci, aniž by se s domácími fanoušky patřičně rozloučili.

Foto: ARCHIV

Krasobruslení - ilustrační foto

Článek

A tak si oba libují, že se letos povedlo americkou show Champions on Ice, v níž působí, vylákat do pěti českých měst. Po zítřejší premiéře v pražské Sazka Areně se s dalšími hvězdami souboru, jako Francouzi Marinou Anissinovou s Gwendalem Peizeratem, Rusem Viktorem Petrenkem či bývalým československým reprezentantem Jozefem Sabovčíkem, ukážou i v Brně, Zlíně, Ostravě a Pardubicích.

"Mohli jsme svolat tiskovku a říci: končíme, na shledanou. Anebo uspořádat galashow," říkala Radka, že obě tyto varianty posledního zamávání českému publiku odmítli. Dali přednost show, k níž mají niterní vztah. Před deseti lety totiž právě s ní začali psát profesionální kariéru. "Tady máme příležitost se lidem ukázat v pravém světle. Když jsme doma bruslili jako amatéři, svazovala nás pravidla, teď máme volnost," těšil se na vystoupení René, jehož zranění, kdy mu jedna krasobruslařka při tréninku hodně pochroumala stehenní sval, oddálilo konec jejich kariéry.

"Skončit jsme chtěli již loni. Proto teď už nic dopředu neplánujeme," přiznala Radka. "Po dítěti toužíme dlouho. Ale neradi bychom ho krátce po narození někomu svěřili a vyrazili hned někam s krasobruslením do světa. To bychom se připravili s prckem o nejkrásnější chvíle," pronesl už téměř otcovsky rodák z Ostravy, který se ve sportovní dvojici se svou vyvolenou krasobruslařskou i životní partnerkou stal před deseti lety v Birminghamu světovým šampiónem. Tehdy šlo o titul, jenž znamenal vrchol jejich amatérské kariéry.

Bruslení je chleba

"My jsme byli poslední, kterým pověsili zlatou medaili na krk a nebrali jsme za ni žádnou odměnu. Po nás už se mezi amatéry za umístění dostávaly prémie," řekl René. Dušoval se však, že ušlé peníze jim radost z úspěchu ani trochu nekalí. Zanedlouho pak poznali váhu titulu na druhé polokouli krasobruslařské planety.

"Otevřel nám dveře do nejvyhlášenějších show i na profesionální mistrovství světa, které jsme dvakrát vyhráli," netajil René. S Radkou tak odstartovali druhou polovinu sportovní dráhy, která jim více přilnula k srdci. "Tady se člověk nemusí obávat podrazů rozhodčích. Při profesionálních soutěžích, když sklidíte od diváků největší ovace, tak také vyhrajete. Dvě mistrovství světa nás o tom přesvědčila," shodli se partneři, kteří domácí obecenstvo v minulých letech bavili v muzikálech na ledě Mrazík a Romeo a Julie.

A čemu se hodlají věnovat, až pověsí brusle na hřebík? "Bruslení je náš chleba, milujeme ho. Takže u něj chceme zůstat. Já bych se věnovala produkci a René by mohl trénovat," načrtla Radka budoucnost páru, pro který se však loučení s partou v show neobejde bez lítosti.

Reklama