Hlavní obsah

Haška čekají v Emirátech netradiční Vánoce

kft, kezPrávo

Někteří sportovci už tradičně prožijí Štědrý večer mimo domov. Úplně nevánoční atmosféru pak zažije fotbalový trenér Ivan Hašek, který vede klub Al Wasl ve Spojených arabských emirátech, kde muslimové tyto svátky nedrží.

Foto: archiv

Ivan Hašek

Článek

Poprvé prožije Vánoce bez rodiny, která s ním byla při angažmá v Japonsku i Francii, odkud se také 24. prosince nedostal domů. Na Štědrý večer si nyní naplánoval trénink. "Bude to zvláštní, ale snažím se, abych si to moc nepřipouštěl. Jsem zde kvůli práci, a tak to musím vydržet. Žije tady hodně Evropanů, určitě najdu restauraci, kde bude možné dát si dobrou večeři a nejlépe rybu," řekl pro ČTK Ivan Hašek, který má v Dubaji smlouvu do léta.

Dokonce závod na Štědrý den čeká cyklokrosaře, kteří zítra jedou Superprestige v belgickém Diegemu. "Tam je normální pracovní režim, dárky si dávají až pětadvacátého ráno. Museli jsme se přizpůsobit, takže české vánoce s rodinou mám už za sebou a teď mne čeká série závodů, do Silvestra to budou ještě další tři starty. Určitě si s kluky z reprezentace ale v sobotu večer přiťukneme," uvedl Petr Dlask.

Dostanou malý dárek

Tradičně mimo domov jsou na Vánoce také hokejisté do 20 let, kteří se v Kanadě chystají na MS. "Připravujeme pro ně vlastní Štědrý večer s malým dárkem. Určitě si vzpomenou, co je doma, ale budou myslet především na blížící se turnaj," řekl trenér Radim Rulík.

Vánoce prožité v zahraničí jsou letos novinkou pro kapitána fotbalové reprezentace Tomáše Galáska: "Jezdívali jsme vždycky domů na Moravu. Po deseti letech budeme trávit Vánoce v Tilburgu, protože druhý svátek vánoční hrajeme ligu a den před Silvestrem znovu."

Naopak fotbalisté působící na britských ostrovech jsou zvyklí hrát během vánočních svátků. Letos to na Štěpána čeká například Tomáše Řepku z West Hamu: "Štědrý večer si udělám s rodinou v Praze už v pátek, protože 24. prosince ráno letím zpět do Londýna." Brankář Chelsea Petr Čech bude ještě dopoledne na Štědrý den trénovat a doufá, že k večeři si dá kapra: "V Anglii ho nikdo nejí, proto se nesežene. Ale snad mi ho někdo z domova přiveze."

Naopak pauzou v přípravě na silvestrovský Světový pohár v Novém Městě na Moravě budou Vánoce pro běžkyni na lyžích Kateřinu Neumannovou. "Nedává to prostor k vánočnímu lenošení, ale mně to nevadí a na dopolední trénink, který nevynechám ani na Štědsrý den, to mám z baráku deset minut," řekla Neumannová, jež stromeček a dárky připraví hlavně pro dceru Lucii. "Už to bude vnímat, těší se."

Náladu si zlepší rybou

Trénovat během svátků bude také biatlonový mistr světa Roman Dostál: "Je to jediný čtrnáctidenní blok, kdy můžeme mezi závody potrénovat, abychom měli na olympiádě z čeho brát. Pravidelnou dávku si dopřeju i na Štědrý den a večer si vylepším náladu rybou."

Vedoucí závodník Světového poháru skokanů na lyžích Jakub Janda kapra k štědrovečerní večeři nejí. "Dávám si řízek nebo rybí filé, ale bramborový salát mám rád," řekl ČTK Janda.

Reklama