Hlavní obsah

Zlato ze soutěže sportovních dvojic putuje do Číny

CALGARY

Soutěž sportovních dvojic na mistrovství světa v krasobruslení vyhráli Číňané Čching Pchang a Ťian Tchung. Díky nejlepší volné jízdě ve středu v kanadském Calgary o necelé tři body porazili krajany Tan Čang a Chao Čang, bronzovou medaili získali Rusové Maria Petrovová a Alexej Tichonov.

Článek

Čching Pchang a Ťian Tchung nastupovali do finálové části soutěže ze druhého místa po krátkém programu. Jako poslední ze všech startujících předvedli výbornou volnou jízdu, kterou poznamenaly jen problémy partnerky při kombinaci a její pád při sólovém trojitém toeloopu. Čtvrtí z olympiády v Turíně však v dalších prvcích nechybovali, získali nejvyšší známky večera a díky osobnímu maximu po bronzu z mistrovství světa v roce 2004 tentokrát vystoupili na stupínek nejvyšší.

Pomohlo jim k tomu i zaváhání hrdinů olympijské soutěže Tan Čang a Chao Čang. Další čínská dvojice na rozdíl od Turína neriskovala zařazení čtverného odhozeného salchowa, při němž partnerka na olympiádě hrůzostrašně upadla a volnou jízdu pak absolvovala se zraněným kolenem. Stříbrné medailisty z Turína a vedoucí závodníky po krátkém programu o titul připravila řada drobných chyb a především pád partnera při pokusu o trojitý salchow, který partnerka zařadila jen dvojitý.

Ve srovnání se svými krajany ztratili nejen po technické stránce, ale také ve druhé známce, v níž se hodnotí mimo jiné choreografie, soulad s hudbou, spojovací prvky nebo bruslařské dovednosti. Celkově předvedli až čtvrtou volnou jízdu a druhé místo udrželi s náskokem pouhých dvou desetin bodu před ruskými veterány Petrovovou a Tichonovem, kteří se z titulu mistrů světa radovali už v roce 2000.

Obhájci stříbrných medailí na světovém šampionátu zajeli svou nejlepší volnou jízdu ze všech vrcholných akcí této sezóny a s přehledem uhájili bronzovou pozici před americkým párem Rena Inoueová, John Baldwin, který zpestřil soutěž zařazením odhozeného trojitého axela. Na domácí naděje Valerii Marcouxovou a Craiga Buntina zbyla po chybách v sólových skocích pátá příčka.

Cohenová skončila v kvalifikaci až pátá

Největší favoritka mistrovství světa v krasobruslení Sasha Cohenová pokazila ve středu v Calgary kvalifikaci. Stříbrná olympijská medailistka dvakrát upadla, ve své skupině skončila třetí a celkově patří jednadvacetileté Američance až pátá příčka. V krátkém programu a volné jízdě nicméně může dojem napravit.

"Musela jsem se vyrovnat s tlakem a vyvarovat chyb, ale nezvládla jsem to. První chyba se na mně hodně podepsala. Ale naštěstí se počítá dál jen čtvrtina známky z kvalifikace, takže na dnešek musím zapomenout a začít v pátek nanovo," řekla novinářům Cohenová, která na dvou předchozích šampionátech získala stříbro.

Nejlépe zvládla kvalifikaci k radosti domácího publika v hale Saddledome Joannie Rochetteová, známka 117,12 bodu byla nejvyšší v dosavadní kariéře páté ženy olympijských her v Turíně. Pořádající země věří, že by Rochetteová mohla získat první kanadské zlato od triumfu Karen Magnusonové v roce 1973.

"Olympiáda mi hrozně pomohla. Před ní mě skoro nikdo neznal, teď už mě musejí brát vážně," řekla dvojnásobná kanadská šampionka. Druhá skončila v kvalifikaci Japonka Fumie Suguriová před šestnáctiletou Kimmie Meissnerovou, jež byla překvapivě nejlepší z Američanek.

MS v krasobruslení
Sportovní dvojice - volné jízdy
1. Čching Pchang, Ťian Tchung 189,20, 2. Tan Čang, Chao Čang (všichni Čína) 186,42, 3. Petrovová, Tichonov (Rus.) 186,22, 4. Inoueová, Baldwin (USA) 183,17, 5. Marcouxová, Buntin (Kan.) 181,09, 6. Savchenková, Szolkowy (Něm.) 170,08.
Ženy - kvalifikace
Skupina A: 1. Suguriová (Jap.) 113,88 bodu, 2. Meissnerová 113,84, 3. Cohenová (obě USA) 110,36.
Skupina B: 1. Rochetteová (Kan.) 117,12, 2. Nakanová (Jap.) 111,14, 3. Hughesová (USA) 102,72.

Reklama