Hlavní obsah

OH v Praze? Jasno by mohlo být na podzim

PRAHA

Na podzim by mohla být známa odpověď na otázku, zda se Praha bude ucházet o olympijské hry v roce 2016. Do té doby by mohly být zpracovány podklady, na základě kterých se zástupci komise pro přípravu kandidatury Prahy rozhodnou, zda se o rok později česká metropole zařadí mezi uchazeče o letní hry. Řekl to primátor Prahy Pavel Bém na úterním setkání s novináři v hotelu Diplomat.

Článek

Myšlenka na možné pořádání olympiády Prahy je veřejná od zasedání Mezinárodního olympijského výboru v Praze v roce 2003 a představitelé města hovoří o možnosti ucházet se o hry v roce 2016, 2020 či 2024.

Základní územní a ekonomické studie podle Béma ukázaly, že ve městě jsou místa pro výstavbu olympijských sportovišť i zázemí, a to, že hry by byly ziskové. Nyní se pracuje na podrobnějších analýzách. "Potřebujeme znát data, fakta a mít projekty, abychom mohli něco prezentovat. Zhruba do šesti měsíců budeme mít u klíčových staveb projekty s ekonomickými rozbory a představami jejich dalšího využití. To nám odpoví na otázku, jestli se máme ucházet," řekl dnes Bém, který je předsedou Prahy olympijské, komise pro přípravu kandidatury.

Podporujete myšlenku uspořádání olympijských her v Praze?
Hlasujte v anketě pod článkem.

Pokud by z dokumentů vyznělo, že olympiáda v Praze má smysl, pak by město mohlo podat žádost v roce 2007. "Vstoupí do toho politická realita," upozornil Bém, že se blíží parlamentní volby, bude se tvořit nová vláda a na podzim jsou i komunální volby. "Na začátku roku 2007 se napětí uvolní a dovedu si představit, že bychom se vlády zeptali na předběžný příslib a mohli se stát uchazečem," řekl Bém. O dějišti letní olympiády v roce 2016 se bude hlasovat až v roce 2009.

Bém nechce olympiádu za každou cenu. Zopakoval, že má jasné podmínky, za kterých si dokáže svátek sportu pod pěti kruhy v Praze představit. "Olympiáda nepoškodí, ale pomůže. To třeba znamená, že se nemůže stát, aby zasáhla památkovou rezervaci," řekl Bém. Dodal, že z ekonomického pohledu by město nešlo do ztrátového podniku. "Nebudeme věštit z křišťálové koule, všechno bude opřeno o fakta. A za třetí, nebude to olympiáda jen pražská, ale celé České republiky," uvedl.

Nepřímé investice 600 miliard

Primátor si dokáže představit, že Praha uchazečskou žádost příští rok nepodá i že bude vyřazena. "Musíme být připraveni prohrát, ale je třeba jít do odvážných projektů a připustit si ambice angažovat se ve velkých projektech," konstatoval Bém a vyjádřil přání, aby se do olympijské debaty nezatahovala politika. "Mluvme o manažerském projektu," řekl.

Podle ekonomické studie, kterou si magistrát nechal vypracovat, by přímé náklady na hry činily asi 135 miliard korun a olympiáda by byla zisková. Dalších až 600 miliard by však činily nutné nepřímé investice v celé zemi, například na dálniční síť a modernizaci železnice. "Spojovat tyto náklady s olympiádou je faul. To jsou věci, které by se tak jako tak musely pro rozvoj země udělat," zdůraznil místopředseda Českého olympijského výboru (ČOV) pro ekonomiku Jiří Zedníček.

Olympijská mediální vesnice by mohla vzniknout v Letňanech, místě vhodném i pro hlavní olympijský stadión. "Severní terasa není zatížená a zdá se být vhodnou," řekl Bém. Další sportoviště by mohla být na Letné, Strahově nebo Maninách, kde by mohla být olympijská vesnice pro sportovce. "Vznikala by jako budoucí univerzitní kampus, vždyť kvalita vysokoškolské infrastruktury je prachbídná," řekl Bém.

Reklama

Související témata: