Hlavní obsah

Sportovní svazy stále nemají čtvrtinu slíbených peněz od Sazky

PRAHA

Českým sportovním svazům stále chybí plná čtvrtina slíbených příjmů od Sazky za rok 2005 a v dohledné době zřejmě peníze na svazové účty nepřijdou. Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) dostal podle informací ČTK od loterijní společnosti zhruba o 185 miliónů korun méně, než stanovil rozpočet, a svazy mají zatím jen příslib, že rozdíl bude doplacen do září.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

DEFAULT TITLE

Článek

Zpoždění plateb komplikuje život hlavně menším sportovním svazům, což bude nepochybně jedním z nejdiskutovanějších témat na sobotní valné hromadě ČSTV v Nymburce.

Vedení loterijní společnosti odmítá, že by za problémy stála multifunkční hala Sazka Arena, která značně zatížila firemní rozpočet. Propad vysvětluje změnou zákona o dani z přidané hodnoty, od níž byly loterijní společnosti před rokem 2005 osvobozeny. Sazka hodlá na konci května poprvé po změně zákona požádat o odpočet DPH, ale podle informací ČTK z ministerstva financí je nepravděpodobné, že by uspěla.

Problém je především v DPH

Také předseda ČSTV Vladimír Srb vidí problém především v DPH. "Samozřejmě, že kdyby Sazka halu nesplácela, byla by k dispozici miliarda a půl a ten problém by vůbec nevznikl," uvedl v rozhovoru pro ČTK a vyjádřil přesvědčení, že zbytek peněz od Sazky svazy dostanou. "Valná hromada Sazky, kde bude schváleno, co se musí doplatit, je 25. května," připomněl Srb.

Zpoždění plateb netrápí velké svazy jako fotbal, hokej, lyžování či atletika, které mají jiné zdroje příjmů. V menších svazech si však stěžují, že museli korigovat své plány, nebo si brát úvěry. Terčem kritiky je hlavně skutečnost, že se svazy o problémech dozvěděly až v době, kdy s penězi napevno počítaly.

"Už bylo po akcích a my museli dodatečně upravovat rozpočet. Museli jsme odložit plánované nákupy nebo takové věci, které nás aktuálně nebolí," posteskl si Ivo Eichler ze svazu kanoistiky.

Na škrty nejvíc doplácí mládež

Volejbalový svaz si musel vzít úvěr a na letošní rok naplánovat škrty v rozpočtu. Chybějící peníze ovlivní přípravu reprezentace, stejně jako u florbalistů. Úvěrem situaci překlenuli i veslaři, boxeři a cyklisté, na potíže si stěžují triatlonisté i ragbisté. Často dodávají, že na škrty v rozpočtu nejvíc doplácí mládež.

Některým svazům půjčil ČSTV ze svého rezervního fondu, ale ten není bezedný. "Musíme ho co nejrychleji znovu naplnit, abychom celé financování urychlili a dostali ho do původního režimu. Ale nepůjde to hned," řekl Srb. Věří, že vláda vrátí Sazce DPH a umožní tak srovnání dluhů.

Hodně si slibuje také od nových dluhopisů, které chce Sazka vydat, aby snížila splátky za výstavbu haly. I proto počítá na letošní rok se sto procenty loni slíbené sumy, přestože původně připravoval svazy na její snížení zhruba o dvacet procent.

Reklama

Související témata: