Hlavní obsah

Šachového mistra určí tie-break, dvanáctá partie skončila remízou

ELISTA

Ani poslední partie zápasu mezi Bulharem Veselinem Topalovem a Rusem Vladimirem Kramnikem rozuzlení nepřinesla a šachového krále tak určí až páteční tie-break v podobě her s postupně zkracovaným časem na jednotlivé tahy. Čtvrteční duel, v němž měl výhodu bílých figur Kramnik, skončil v Elistě po 47 tazích opět remízou. Konečný stav utkání je 6:6.

Článek

Podle reglementu mezinárodní federace FIDE absolvují oba soupeři v pátek čtyři partie v rapid šachu s časovým limitem 25 minut pro každého hráče. Pokud i po nich bude stav nerozhodný, budou následovat dvě bleskové partie s limitem pěti minut. Po nich by přišlo na řadu pravidlo o "náhlé smrti". Šachista, který si vylosuje bílé, bude mít šest minut na to, aby soupeře přinutil kapitulovat. Černý bude mít k dispozici jen pět minut, ale pokud odvrátí prohru, stane se mistrem světa.

Před začátkem zápasu dávali experti pro tie-break větší šance Kramnikovi, který dokáže lépe hrát v časové tísni. Otázkou však je, kolik sil ho stály dosavadní partie i spory, které je provázely. Ty mohou pokračovat i po pátečních partiích, protože ruský velmistr se už nechal slyšet, že Topalova jako mistra svět neuzná, a pohrozil FIDE žalobou.

Důvodem je pátá partie, která byla kontumována ve prospěch bulharského šachisty, protože Rus k ní nenastoupil na protest proti tomu, že mu FIDE zakázala chodit během partií na oddělený záchod. Topalovův tým ho totiž podezříval, že tam dostává rady v rozporu s pravidly. Předseda FIDE Kirsan Iljumžinov se žaloby od Kramnika neobává. "On sám se rozhodl, že k partii nenastoupí. To je, jako kdyby Chelsea odmítla hrát s Realem, protože se jí nelíbí madridské záchody," řekl předseda FIDE.

Reklama