Hlavní obsah

Zídek prožívá po prohře Sopot zklamání

PRAHA

Nejdelší sezóna v kariéře zakončená zklamáním z porážky ve finále ligy - tak hodnotí roční působení v týmu polských Sopot basketbalista Jiří Zídek. Pro ambiciózní klub, který se netajil úmyslem obsadit polský trůn, ale neskončil rok podle představ. V pondělním šestém finálovém zápase podlehl Wloclawku 88:93 a v sérii prohrál 2:4.

Foto: archiv

Jiří Zídek.

Článek

"Jsme moc zklamaní, před sezónou jsme měli vysoké ambice," řekl dnes Zídek. Z jeho hlasu byl stále cítit velký smutek. "Musím uznat, že Wloclawek si asi zasloužil vyhrát. My jsme ve finále dvakrát prohráli doma. A to si zkrátka nemůžeme v takové chvíli dovolit," vysvětlil hráč, který se jako první český basketbalista prosadil v NBA.

Sopoty letos musely překousnout už druhou finálovou prohru. V boji o prvenství v Poháru mistrů FIBA v květnu o bod podlehly Arisu Soluň.

Překvapila úroveň polské ligy

Přitom 213 centimetrů vysoký pivot byl v minulých letech zvyklý na triumfy. S Albou Berlín loni vyhrál německou ligu, předtím s litevským Kaunasem zvítězil v domácí soutěži, Severské lize i nejprestižnější pohárové soutěži Eurolize.

Jinak si však Zídek odnesl i pozitivní zážitky. Mile jej překvapila úroveň polské ligy. "Soutěž je hodně dobrá. První čtyři družstva mají velmi slušné prostředky a nemají konkurenci. Celková úroveň se Španělskem se asi srovnat nedá, ale s Německem určitě ano," přemýšlel bývalý hráč Realu Madrid.

Slibný začátek narušilo zranění

Syn legendárního reprezentanta své polské angažmá zahájil ve velkém stylu a usadil se v základní sestavě. Pak se ale zranil v lednovém kvalifikačním utkání s Portugalskem a s vymknutým kotníkem laboroval celý měsíc. Vypadl ze sestavy a pak se do ní jen těžko tlačil.

"Do zranění bylo všechno velmi dobré. Po něm jsem se už na podobná čísla ve statistikách nedostal... Těší mě alespoň to, že se mi povedly poslední tři finálové zápasy v lize," bilancoval Zídek. "Ale stejně to nebylo nic platné," dodal vzápětí. V sezóně se jeho střelecký průměr nakonec ustálil těsně nad hranicí osmi bodů.

Místo další štace zatím neznámé

Do středy Zídek plánuje zůstat v Sopotech, pak se vypraví domů. "Byla to snad moje nejdelší sezóna v kariéře. Do Polska jsem loni odjel na konci července a vracím se až teď. Do Čech jsem se během roku dostal jen při reprezentačních srazech," připomněl. Po krátkém odpočinku v Česku plánuje ještě dovolenou s rodinou v teple u moře.

Kde bude hrát v příští sezóně, zatím neví. "S agentem o tom teprve budeme mluvit. Uvidíme, jak to všechno dopadne," pokrčil rameny Zídek.

Reklama

Související témata: