Hlavní obsah

Na Sagana jsem neměl peníze, vysvětluje majitel nejlepší cyklistické stáje světa

Bratislava/Praha

Cyklistický etapový závod Okolo Slovenska se letos pyšnil zajímavým obsazením, z celkového triumfu se radoval hvězdný Julian Alaphilippe ze stáje Quick-Step Floors. Není divu, že se pod Tatry přijel podívat i majitel licence aktuálně nejlepší stáje světa Patrick Lefevere, který prozradil pár zajímavostí i o slovenské modle Peteru Saganovi.

Foto: Michal Červený

Slovák Peter Sagan na trati.

Článek

Právě trojnásobný mistr světa byl v minulosti v týmu Quick-Step na zkoušce, ale k jeho angažování tehdy nedošlo. Lefevere mu nabídl, ať jezdí ještě rok za amatéry a pak s ním podepíše smlouvu.

Jenže po slovenském esu v roce 2010 nakonec sáhli Italové z Liquigasu a udělali jeden z nejlepších manažerských kroků v historii týmu.

Teď už by to bylo jinak

„My jsme ale tehdy ještě neměli tým pro mladé jezdce, kam bychom Petera umístili. Kdyby k nám teď přišel takový borec na zkoušku, okamžitě bychom ho dali do rezervního týmu. Tenkrát jsem ale pro Sagana neměl místo, na dalšího jezdce navíc chyběly peníze. Škoda, mohl začít kariéru u nás," lituje zpětně Lefevere.

Ten je ale jinak známý tím, že se o své cyklisty stará jako otec. To ostatně potvrzuje i fakt, že na Slovensko přijel.

Velkou radost mu v poslední době dělá již zmíněný Alaphilippe, jemuž dal šanci jako mladému jezdci, který mu nyní vrací důvěru kvalitními výsledky. Na letošní Tour vybojoval dres pro nejlepšího vrchaře, což pro Quick-Step Floors byl první cenný trikot od roku 2007.

Reklama

Související témata: