Hlavní obsah

Tichonov opět povede sbornou

MOSKVA

Ruská hokejová federace na svém čtvrtečním zasedání rozhodla o výměně hlavního reprezentačního kouče. Vladimíra Pljuščeva na střídačce sborné vystřídá třiasedmdesátiletý Viktor Tichonov, i přesto, že Pljuščev měl původně u týmu zůstat i v příští sezóně.

Foto: ČTK/EPA

Ruské hokejisty povede legendární Viktor Tichonov.

Článek

Ruští hokejisté neuspěli na mistrovství světa ve Finsku, když ve čtvrtfinále podlehli českému výběru 0:3. Pozice hlavního trenéra Pljuščeva tak byla mírně ohrožena, v polovině května ale vedení ruského hokejového svazu Pljuščeva potvrdilo ve funkci i pro příští sezónu s podmínkou, že jeho smlouvu schválí zástupci klubů.

Kandidátem byl i Vůjtek

To se však nestalo a Tichonov dnes dostal od členů trenérské rady sedmnáct hlasů. Další kandidát Valerij Bělousov, předchůdce Marka Sýkory v Magnitogorsku, jich obdržel deset. Podle předchozích informací byl jedním z kandidátů i Vladimír Vůjtek, jenž dovedl Jaroslavl ke dvěma ligovým titulům.

Ruský internetový server gazeta.ru uvedl, že v úvahu přicházeli také Vladimír Jurzinov, Rafail Išmatov, Sergej Michalev a Boris Michajlov. O Pljuščevovi se prý při konečném jednání vůbec nemluvilo.

Asistentem bude Kasatonov

Podle dostupných informací by Tichonov chtěl zároveň zůstat v CSKA Moskva, kde působí jako prezident a hlavní kouč. Část pravomocí by však měl převést na svého syna. Reprezentační tým má vést tři sezony, takže vedle mistrovství světa se objeví i na Světovém poháru 2004 a olympijských hrách v Turíně 2006.

Tichonov je nejúspěšnějším mezinárodním trenérem. Někdejší Sovětský svaz dovedl v průběhu šestnácti let (1978-1994) ke třem zlatým olympijským medailím a osmi triumfům na mistrovství světa. Byl také u slavného vítězství sborné v Kanadském poháru 1981.

Jeho asistentem bude podle zprávy Mezinárodní hokejové federace Alexej Kasatonov, jeden z nejúspěšnějších sovětských obránců Tichonovovy éry.

Reklama

Související témata: