Hlavní obsah

Francouzi budou zkoumat možný doping druhého muže Tour Pereira

PAŘÍŽ

Pravděpodobný dodatečný vítěz loňské Tour de France Oscar Pereiro se stal trnem v oku francouzské antidopingové agentury. Španělský cyklista měl podle deníku Le Monde dvakrát během slavného etapového závodu pozitivní test na salbutamol, který obsahují léky na astma. Měl na jeho užívání sice povolení, ale francouzský list zpochybňuje, zda oprávněně.

Foto: Oakley

Španělský cyklista Oscar Pereiro

Článek

Pereiro by se měl stát vítězem loňské Tour poté, co původně vítězný Američan Floyd Landis měl v těle jinou dopingovou látku testosteron. Jeho případ ale zatím stále není uzavřen. Pereirovi Mezinárodní cyklistická unie (UCI) vystavila certifikát na salbutamol ze zdravotních důvodů, proto s ním nepovede disciplinární řízení.

Jenže francouzská antidopingová agentura podle Le Monde nevěří, že by lék na astma jezdec skutečně musel ze zdravotních důvodů užívat, a proto jeho povolení nebylo z lékařského hlediska opodstatněné. V příštím týdnu celý případ prověří a rozhodne, zda s ním začne řízení sama. Pereiro měl pozitivní nález ve vzorcích moči po dvou alpských etapách, čtrnácté a šestnácté.

Podezření Francouzů mohlo zesílit poté, co si vyžádali od jezdce důkazy o nezbytnosti lék brát, ale odpověď nepřišla. "Nejsem žádný podvodník," reagoval Pereiro. Jeho zaměstnavatelé z týmu Caisse d'Epargne to svedli na cyklistovu zapomnětlivost. "Dopis dostal, ale neodpověděl. Bylo to od něj velmi nezodpovědné," uvedl mluvčí stáje Francis Lafargue s tím, že ještě do konce tohoto týdne tým všechny potřebné dokumenty předloží.

Předseda UCI Pat McQuaid informace listu nechtěl komentovat. "Nic jsem o tom neslyšel," řekl dnes agentuře AP. Připomněl nicméně, že v těchto případech existuje rozdílný pohled na věc ze strany mezinárodní unie i antidopingové agentury ve Francii. "My se řídíme pokyny WADA (světové antidopingové agentury), francouzská agentura má na to jiný pohled," dodal.

Ze stejného důvodu chce agentura prověřit i další 'pochybná' potvrzení v šesti jiných případech na loňské Tour. Tu zakončil na celkově třetím místě Němec Andreas Klöden.

Reklama