Hlavní obsah

Kreuziger zopakoval druhé místo v prologu závodu série ProTour

FRIBOURG

Český cyklista Roman Kreuziger obsadil druhé místo v prologu závodu Kolem Romandie, jenž je zařazen do elitního seriálu ProTour. Talentovaný jezdec týmu Liquigas, který v neděli oslaví jednadvacáté narozeniny, v úterý na trati dlouhé 3,5 km ve švýcarském Fribourgu zaostal o pět sekund za vítězným Italem Paolem Savoldellim.

Článek

Kreuziger se blýskl druhým místem už v březnu v prologu slavného závodu Paříž - Nice, který je také součástí ProTour. Tehdy ztratil na specialistu Davida Millara pouhou sekundu a připsal si své první body do ProTour.

Dvojnásobný vítěz Gira d'Italia Savoldelli projel centrem Fribourgu v čase 4:35,12 minuty a zopakoval své vítězství v prologu z loňského ročníku. Na třetím místě s odstupem sedmi sekund dnes skončil Američan Christopher Horner.

"Je to smůla, podruhé v prologu druhý. V profesionálním pelotonu se počítají jen vítězství. Po úspěchu na Paříž - Nice mě pořadatelé nasadili již do silné skupiny, musel jsem se vyrovnávat s rolí favorita. Nakonec se mi to snad celkem podařilo, takže ve finále jsem docela spokojen," řekl český závodník.

Spadlý řetěz

Hned po startu jej navíc potkala nepříjemnost, při prvních šlápnutích mu spadl řetěz. "Určitě jsem tím ztratil nějakou vteřinku, ale nemyslím si, že kdyby mě to nepotkalo, že bych Savoldelliho porazil," uvedl Kreuziger.

Do závodu nastupoval s cílem získat spíš nějaký dílčí úspěch. "Je to hodně těžký závod a především sobotní cíl na kopci dokonale prověří každého. Já si myslím, že na tom jsem docela dobře, hlava je také v pohodě a chuť závodit mám hodně velkou," prohlásil Kreuziger.

Je si však vědom, že pro většinu soupeřů je Romandie především generálkou před Giro d´Italia. "Ti, co se připravují na Giro, na tom budou asi lépe, ale uvidíme, jak to půjde. Když se budu v nějaké etapě trápit, tak si klidně 'vystoupím' a zkusím to v další," dodal Kreuziger.

Raboň s Padrnosem dojeli v deváté desítce

Závodu se účastní také zbylí dva čeští cyklisté z týmů, které mají licenci ProTour. František Raboň z T-Mobile a Pavel Padrnos z Discovery Channel ztratili shodně 23 sekund a byli klasifikováni v deváté desítce.

Jezdce čeká v 61. ročníku závodu Kolem Romandie 667 kilometrů západním Švýcarskem. Finále tradiční přípravy na Giro d'Italia obstará nedělní časovka v Lausanne.

Výsledek - prolog (3,5 km):
1. Savoldelli (It.) 4:35, 2. Kreuziger (ČR) -5, 3. Horner (USA) -7, 4. Kašečkin (Kaz.) -9, 5. Casar (Fr.), 6. Mizurov (Kaz.) oba -10, ...83. Raboň, 86. Padrnos (oba ČR) oba -23.

Reklama