Hlavní obsah

Landisův manažer se snažil vydíráním odradit LeMonda od výpovědi

MALIBU

Jednání arbitráže o dopingovém případu vítěze loňské Tour de France Floyda Landise nabralo nečekaný obrat. Bývalý americký cyklista Greg LeMond obvinil Landisova manažera Willa Geoghegana z vydírání, kterým ho chtěl odradit od výpovědi před arbitráží. Použít měl informaci o jeho sexuálním zneužívání v dětství.

Článek

Trojnásobný vítěz Tour de France LeMond byl pozván k arbitráži, protože mluvil s Landisem bezprostředně po jeho pozitivním testu během loňské Tour. Po třech dnech vědeckých rozprav dodala podle agentury AP jeho výpověď dosud poněkud nudnému jednání šťávu.

Řekl, že mu ve středu večer zavolalo neznámé číslo, které, jak se později ukázalo, patřilo Landisovu manažerovi. Ten mu pohrozil, že veřejně promluví o jeho zkušenostech se sexuálním zneužíváním.

"Myslím, že to bylo zastrašování kvůli tomu, abych sem nešel," řekl LeMond arbitrům. Ukázal displej s telefonním číslem inkriminovaného hovoru, které se shoduje s údajem na Geogheganově vizitce. Celým případem se také zabývá policie a Landis už svého manažera propustil.

Pozvání před arbitráž obdržel také legendární cyklista Eddy Merckx, jehož syn Axel byl loni Landisovým týmovým kolegou. Jednašedesátiletý Belgičan však odmítl vypovídat s vysvětlením, že o případu vůbec nic neví.

"Vůbec s tím nechci být spojován. Nemám co říct, takže nebudu vypovídat," řekl pětinásobný šampión Tour. Merckx loni pracoval jako poradce stáje Phonak, v jejíchž barvách jezdil obviněný Američan i jeho syn.

Reklama