Hlavní obsah

Napolitano předčil spurtérská esa a má první triumf na Giru

REGGIO NELL´EMILIA

Devátou etapu Giro d'Italia vyhrál v hromadném spurtu italský cyklista Danilo Napolitano, který vybojoval první dílčí vítězství v tomto závodě. V závěru trasy dlouhé 177 kilometrů odsunul ve finiši za sebe slavné spurtéry Australana Robbieho McEwena a své krajany Alessandra Petacchiho a světového šampióna Paola Bettiniho. Růžový trikot vedoucího jezdce uhájil další Ital Marco Pinotti.

Článek

Napolitano svým triumfem zarmoutil zejména Petacchiho, který se v cílovém městě Lido di Camaiore narodil a dělal si zálusk na třetí letošní etapové vítězství. "Petacchi toho během kariéry vyhrál spoustu a vysloužil si mnoho slávy, takže je fér, když si taky něco užiju já," prohlásil šestadvacetiletý člen stáje Lampre.

Své spurtérské schopnosti zdokonaloval Napolitano i na dráze, kde loni skončil jedenáctý ve scratchi na mistrovství světa. "Jsou to jiné disciplíny, ale závody na dráze vám pomohou. Nebojím se kontaktů rameny a vybojovat si místo. To napětí při spurtech mě baví," prohlásil Ital, který letos vyhrál jednu etapu v závodu Kolem Murcie.

V úniku se v průběhu etapy pokoušela marně o úspěch čtveřice Andrej Kunickyj, Frederic Bessy, Nicolas Crosbie a Simone Masciarelli, která si vypracovala až tříminutový náskok. Čtyři kilometry před cílem je však peloton především díky práci jezdců Milramu a stáje Tinkoff Credit Systems dostihl.

Český cyklista Pavel Padrnos dorazil v hlavním poli a celkově mu patří 81. pozice. František Raboň ztratil na nejlepší přes tři minuty a figuruje na 98. místě.

Před startem deváté etapy bylo 56 cyklistů ze sedmi stájí otestováno na doping, výsledky všech zkoušek byly negativní. V úterý čeká peloton druhá nejdelší etapa Gira. Úsek dlouhý 250 kilometrů končí šestnáctikilometrovým osmiprocentním stoupáním.

Výsledky - 9. etapa (177 km):
1. Napolitano (It.) 4:57:08, 2. McEwen (Austr.), 3. Petacchi, 4. Bettini (oba It.), 5. Fernandez (Šp.), 6. Hushovd (Nor.), 7. Richeze (Arg.), 8. Duclos-Lassalle (Fr.), 9. Forster (Něm.), 10. Haedo (Arg.), ...51. Padrnos všichni stejný čas, 167. Raboň (oba ČR) -3:29.
Průběžné pořadí:
1. Pinotti 39:45:42, 2. Noe (oba It.) -28, 3. Jakovlev (Kaz.) -54, 4. Bruseghin (It.) -1:06, 5. Vila -1:10, 6. Rubiera (oba Šp.) -1:36, 7. Arroyo -1:43, 8. Petrov -1:51, 9. Cioni (It.) -2:13, 10. Arekejev (Rus.) -2:17, ...81. Padrnos -12:46, 98. Raboň -17:57.

Reklama