Hlavní obsah

Pozitivní testy na Giru měli Petacchi, Mayo a Piepoli

MADRID

Cyklisté Iban Mayo, Alessandro Petacchi a Leonardo Piepoli měli na letošním Giru d'Italia pozitivní dopingové testy. Ani pro jednoho ze slavných jezdců ale s největší pravděpodobností nebude pozitivní nález znamenat postih, neboť mají potřebná lékařská potvrzení. V případě Maya už navíc Mezinárodní cyklistická unie (UCI) uvedla, že ho dále nebude vyšetřovat.

Článek

Oba Italové byli testováni na salbutamol, který se používá k léčení astmatu. Mayo měl zvýšenou hladinu testosteronu. "Všechny vzorky budou ještě jednou důkladně zkontrolovány," uvedl ve čtvrtek odpoledne mluvčí UCI Enrico Carpani. Antidopingová laboratoř v Římě, která analýzu provedla, poslala vzorky do Barcelony. Tam se večer rozhodlo o tom, že zvýšená hladina testosteronu u Maya měla skutečně přirozenou příčinu, jak tvrdil cyklista. UCI následně známého Baska obvinění zbavila.

Vítěz pěti etap z letošního Gira Petacchi má podle šéfa své stáje Milram již několik let potvrzení, že může užívat léky proti astmatu a alergii. Proto očekává další testy v klidu. "Nemám žádný důvod věřit, že Alessandro se choval jinak než obvykle," uvedl Gianluigi Stanga.

Také Piepoli, nejlepší vrchař letošního Gira, necítí vinu. "Užívám salbutamol kvůli alergii. Samozřejmě nevím, jaké množství látky jsem inhaloval - beru si ho tolik, kolik potřebuju. Závisí to na ročním období," řekl italský cyklista před startem dnešní etapy závodu Dauphiné Libéré ve Francii.

Podle agentury SID není užívání léků na astma ničím neobvyklým, zlí jazykové ho nazývají "dopingem na lékařský předpis". Lékařské potvrzení umožňující výjimku prý má zhruba 75 procent cyklistických profesionálů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články