Hlavní obsah

Vinokurov chce konečně vyhrát Tour de France

PRAHA

Kazašský cyklista Alexandr Vinokurov má ve třiatřiceti letech jednu z posledních šancí vyhrát slavnou Tour de France. Letos je suverénně největším favoritem a bez diskuzí má k ruce nejlepší tým ze všech. Celá Astana totiž jede na něj: ve prospěch lídra budou pracovat borci jako Savoldelli, Klöden nebo Kašečkin, kteří by za normálních okolností mohli sami pomýšlet na umístění v první pětce.

Článek

„Žlutý trikot je naším jediným cílem,“ řekl sportovní ředitel stáje Astana Andrea Baffi. „Tým je postaven kolem Vina, ale na celkové pořadí pojedou i Klöden a Savoldelli,“ dodal. Vinokurov byl na Tour nejlépe třetí před čtyřmi lety, předloni skončil pátý.

Loňský šampión Vuelty prokázal dobrou formu na generálce, kterou byl závod Dauphine Libére. „Ten závod jsem s ním jel. Vyhrál tam etapu i časovku, ale trošku mě překvapil, že nebyl až tak dobrý v kopcích. Určitě formu ještě vyladil, ale na Dauphine to nevypadalo, že by právě v horách měl těm nejlepším ujíždět,“ řekl český cyklista František Raboň ze stáje T-Mobile.

Tentokrát bez české účasti 

On ani nikdo z jeho krajanů na letošním 94. ročníku třítýdenního závodu startovat nebude. V nominaci americké stáje Discovery Channel totiž chybí zkušený Pavel Padrnos, který jako domestik objel předchozích šest ročníků.

Vinokurova tipuje za největšího adepta na vítězství i dvojnásobný šampión Tour z let 1983 a 1984 Laurent Fignon. „On nebo Klöden,“ vyjmenoval bez váhání dva největší favority. Klöden zůstává trochu v ústranní, ale už byl dvakrát na stupních vítězů v celkové klasifikaci Tour: před třemi lety druhý a vloni třetí.

„Já bych víc věřil Klödenovi. Taky je to excelentní časovkář i vrchař. Záleží, co rozhodnou šéfové jejich týmu, na koho ve finále vsadí,“ tvrdí Raboň. „Možná ze začátku pojedou na dva lídry a uvidí se po první časovce a první horské etapě.“

Kde hledat další favority? Asi mezi jezdci španělského týmu Caisse d ‘Epargne. Na úspěch si brousí zuby lídr Alejandro Valverde, spolu s ním pojede i Oscar Pereiro, největší překvapení loňské Tour a možná její dodatečný vítěz.

Nikdo nebude mít číslo 1 

Dopingová kauza loňského šampióna Floyda Landise totiž po roce není stále dořešena a dosud nebylo rozhodnuto, zda Američan o prvenství přijde či nikoliv. I proto na sobotním startu prologu v Londýně nebude mít nikdo číslo 1 jako obhájce. V hromadných dojezdech bude chybět italský rychlík Alessandro Petacchi, jemuž hrozí roční distanc kvůli porušení dopingových pravidel.

Na start se postaví 21 devítičlenných týmů. Čeká na ně i šest horských etap, z toho tři s dojezdem na kopec, a dvě časovky jednotlivců plus prolog. Celkem závodníci během tří týdnů najedou 3550 kilometrů.

Zejména úvod závodu v Londýně budou provázet mimořádná bezpečnostní opatření, zuby si po zesilujících skandálech brousí na peloton zuby i dopingoví komisaři. „Pevně doufám, že se letos nic nestane. Cyklistika další průšvih rozhodně nepotřebuje,“ uvedl Raboň.

Reklama