Hlavní obsah

Soud vítěze Gira Di Lucu zprostil obvinění z dopingu

AUTUN

Vítěz letošního ročníku Gira d'Italia Danilo Di Luca byl zproštěn obvinění z dopingu. Rozhodl o tom italský soud, který zamítl návrh prokurátora na zahájení vyšetřování kvůli cyklistově účasti v dopingové kauze z roku 2004. "Danilo se už nemusí zodpovídat z žádných obvinění z dopingu," citovala prohlášení stáje Liguigas agentura Reuters.

Článek

"Vždycky jsem říkal, že jsem nic neprovedl," prohlásil jednatřicetiletý jezdec. "Teď mě čeká další slyšení, tentokrát před Italským olympijským výborem (CONI). Jeho výsledek je pro mě stejně důležitý, jako verdikt civilního soudu," dodal Di Luca.

"Po mém vítězství na Giru ke mně vzhlíží spousta dětí a já si proto nemůžu dovolit, abych jako jejich vzor byl pošpiněn dopingem," dodal cyklista, o němž by měla komise CONI rozhodnout v sobotu. V pátek bude pro změnu rozhodovat ve stejné kauze o osudu třetího jezdce letošního Gira Eddyho Mazzoleniho.

Di Luca byl vyšetřován kvůli údajné spolupráci s lékařem Carlem Santuccionem, který měl pro italské sportovce zajišťovat doping. Vedle něj je do kauzy namočen i mistr světa ve skoku o tyči z roku 2003 a bronzový medailista z olympiády v Aténách Giuseppe Gibilisco. Ten dokonce kvůli obvinění oznámil předčasný konec kariéry.

Reklama

Související témata: