Hlavní obsah

Boonen ve spurtu vyhrál po dvou letech etapu na Tour

BOURG-EN-BRESSE

Bývalý světový šampion Tom Boonen vyhrál šestou etapu Tour de France a připsal si první vítězství na nejslavnějším závodu planety po dvou letech. V souboji sprinterských es porazil šestadvacetiletý Belgičan v hromadném finiši trojnásobného mistra světa Španěla Oscara Freireho a Němce Erika Zabela, kterého připravil o zelený trikot pro vedoucího jezdce bodovací soutěže.

Článek

Stejného majitele má nadále žlutý trikot pro lídra závodu. V čele celkové klasifikace zůstal před sobotním vjezdem do Alp Švýcar Fabian Cancellara, který vede od vítězství v londýnském prologu.

Hrdinou šesté etapy byl britský cyklista Bradley Wiggins. Dráhový specialista, který získal na březnovém mistrovství světa na Mallorce dva tituly, ujel už dva kilometry po startu. Na soupeře si vypracoval náskok až 18 minut a vydržel v sólovém úniku přes 190 kilometrů. Sedm kilometrů kilometrů před cílem ho však peloton dostihl. Aktér nejdelšího úniku na letošní Tour se ani nedokázal udržet v hlavním poli a přijel vyčerpán na posledním místě s téměř čtyřminutovou ztrátou.

V sobotu čeká účastníky Tour první alpská etapa z Bourg-en-Bresse do Le-Grand-Bornand, která měří 197,5 km.

Tour de France - 6. etapa (199,5 km):
1. Boonen (Belg.) 5:20:59 hod., 2. Freire (Šp.), 3. Zabel (Něm.), 4. Chavanel (Fr.), 5. Hushovd (Nor.), 6. Bennati (It.), 7. Förster (Něm.), 8. Hunter (JAR), 9. Feillu (Fr.), 10. Fischer (Braz.) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Cancellara (Švýc.) 29:49:55, 2. Klöden (Něm.) -33, 3. Pozzato (It.) -35, 4. Millar (Brit.) -41, 5. Freire -43, 6. Hincapie (USA) -43, 7. Gusev -45, 8. Karpec (oba Rus.) -46, 9. Zabel -48, 10. Astarloza (Šp.) -49.

Reklama