Hlavní obsah

Osm týmů na protest proti dopingu odstartovalo později do etapy Tour

ORTHEZ

Cyklisté osmi týmů odstartovali do středeční 16. etapy Tour de France s minutovým zpožděním, samotný začátek etapy se tak kvůli průtahům posunul asi o třináct minut. Šest francouzských a dvě německé stáje tak protestovaly proti dopingu v cyklistice. Reagovaly tak na pozitivní nález hvězdného Alexandra Vinokurova, jehož tým Astana v úterý odstoupil ze závodu.

Článek

Jezdci týmů Agritubel, AG2r, Francaise des Jeux, Bouygues Telecom, Cofidis, Credit Agricole, Gerolsteiner a T-Mobile chtěli zdržením startu plánovaného na 10:40 SELČ ukázat, že se distancují od podvodníků. Agentuře SID to řekl šéf jedné ze dvou německých stájí Gerolsteiner Hans-Michael Holczer.

Zbývajících dvanáct týmů se nicméně k akci nepřipojilo a vyrazilo do poslední pyrenejské etapy podle plánu. Jejich první šlápnutí do pedálů provázel v Orthez pískot diváků, kteří dali svou nelibost najevo především při představování lídra Michaela Rasmussena, nad nímž se také vznáší podezření z dopingu.

"Organizátoři ho (Rasmussena) měli vykopnout ze závodu bez ohledu na finanční následky. Je to ostuda našeho sportu," řekl manažer týmu AG2r Vincent Lavenu na adresu Dána ze stáje Rabbobank, kterého národní svaz kvůli opakovaně zmeškaným dopingovým kontrolám vyřadil z reprezentace. "Když byl Francisco Mancebo zapletený do Operación Puerto, vyhodil jsem ho a stálo mě to patnáct procent mého rozpočtu. To je milión eur," dodal představitel jedné z protestujících stájí.

Reklama