Hlavní obsah

Šéf UCI tvrdí, že ve Španělsku je rozšířený krevní doping

STUTTGART

Prezident Mezinárodní cyklistiské unie (UCI) Pat McQuaid prohlásil, že nejvíce problémů s dopingem pochází ze Španělska. Celých 85 procent případů, které federace projednávala, byla právě z Pyrenejského poloostrova. McQuaid si rovněž posteskl nad tím, jak se vyvíjí situace kolem takzvané Situaci Puerto. "Pořád čekáme, až se v této kauze něco stane," podotkl šéf UCI.

Článek

Prezident Mezinárodní cyklistické unie (UCI) Pat McQuaid před mistrovstvím světa ve Stuttgartu prohlásil, že ve Španělsku je krevní doping rozšířenější než jinde. Navíc obvinil tamní funkcionáře, že proti užívání zakázaných látek bojují jen laxně.

McQuaid v rozhovoru pro agenturu AP řekl, že má důkazy o manipulaci s krví v řadách španělských závodníků. UCI sleduje krevní hodnoty cyklistů a ty ze Španělska se vymykají. "Důkazy, které máme z rozboru krve, kterou odebíráme jezdcům, nám naznačují, že ve Španělsku probíhá manipulace s krví. A je jí tam mnohem více než v jakékoliv jiné zemi," řekl McQuaid.

Šéf světové cyklistiky si myslí, že právě na Pyrenejském poloostrově je situace kolem užívání zakázaných látek nejhorší. "Největší problémy, které máme kolem dopingu a cyklistiky, pocházejí ze Španělska. A zdá se, že tam panuje nechuť tento problém odstranit," uvedl.

Vedle cyklistického svazu odsoudil i španělskou vládu. Nelíbí se mu například postoj ministra sportu Jaimeho Lissavetského, který se ve sporu o účast Alejandra Valverdeho na mistrovství světa postavil na španělskou stranu. UCI chce Valverdeho vyloučit ze šampionátu ve Stuttgartu kvůli účasti ve španělské dopingové aféře, ale funkcionáři závodníka nominovali a trvají na jeho zařazení do týmu.

Ve Španělsku se proti dopingu nebojuje

Postoj člena vlády podle McQuaida výborně ilustruje situaci ve Španělsku, kde se proti dopingu nebojuje navzdory nedávnému přijetí nového antidopingového zákona. "Je výborné vytvářet zákony, ale musíte potom přijít s nějakými činy," poznamenal McQuaid.

Funkcionáři podle něj neradi trestají vlastní cyklisty, takže nutí mezinárodní federaci odvolávat se ke sportovní arbitráži CAS v Lausanne. Tam UCI většinou uspěje. "Ze všech případů, které jsme poslali k arbitráži, bylo asi 85 procent ze Španělska a všechny jsme vyhráli. To dokazuje, že španělská federace neodvádí dobře svou práci," prohlásil.

Prezident španělského svazu Fulgencio Sánchez řekl, že McQuaid má právo projevit svůj názor. "Jestli má způsob, který vyřeší tyto problémy, byl bych rád, aby mi ho řekl, a já ho použiju. Někteří cyklisté mohou být vinni, ale musíte jim to dokázat," poznamenal.

Ulrich i Basso přišli kvůli aféře o loňskou Tour

McQuaida také znepokojuje situace kolem takzvané Operace Puerto, dopingové aféry, která se rozpoutala krátce před startem loňské Tour de France. Bezmála šest desítek cyklistů je vyšetřováno kvůli spolupráci s lékařem Eufemianem Fuentesem, jenž čelí obvinění z poskytování dopingu. Hvězdy jako Jan Ullrich a Ivan Basso kvůli účasti v aféře přišly o loňskou Tour.

Španělský soudce v březnu případ odložil, ale UCI se jím pořád zabývá a na základě informací z vyšetřovacích spisů zakázala Valverdemu start na MS, které začíná ve středu ve Stuttgartu. "Pořád čekáme, až se v této kauze něco stane," posteskl si McQuaid.

Svazový prezident Sánchez vysvětlil, že v tomto případě jsou funkcionáři bezmocní. "McQuaid má o Operaci Puerto aktuální informace. Ví, kde to u soudu je, a zná problémy se španělskými soudy. Španělská federace nemůže vyřešit Operaci Puerto, nemůžeme s tím nic udělat," dodal.

Reklama

Související témata: