Hlavní obsah

Mayův dopingový nález z Tour de France se nepotvrdil

MADRID

Analýza kontrolního vzorku španělského cyklisty Ibana Maya nepotvrdila předchozí dopingový nález na Tour de France. Výsledek opakované zkoušky byl podle španělského svazu RFEC negativní, takže Mayo byl zproštěn obvinění, že by si pomáhal zakázaným erythropoetinem (EPO). Vyšetřování případu devětadvacetiletého jezdce bylo zastaveno a platí jeho 16. místo ze slavného závodu.

Článek

"Byla to strašně nepříjemná zkušenost, protože jsem nechápal, co se děje. Vše se ale obrátilo tak, jak jsem čekal," citovaly Maya internetové stránky deníku Marca. Světová federace UCI nicméně oznámila, že ještě všechny potřebné dokumenty přezkoumá, a nevyloučila, že v měsíční lhůtě podstoupí kauzu mezinárodní arbitráži CAS.

Mayo se ocitl v podezření až po skončení Tour de France. Na konci července bylo oznámeno, že Španěl byl ve dnu volna pozitivně testován na EPO. Mayo zneužití krevního dopingu rezolutně popřel, jeho stáj Saunier Duval jej však do vyřešení případu suspendovala. Jezdci navíc hrozilo zastavení činnosti na dva roky.

Mayo byl tehdy třetím cyklistou s pozitivním testem během letošní Tour. Během závodu byli kvůli dopingovým nálezům vyloučeni Kazach Alexandr Vinokurov a Ital Cristian Moreni. Už před Tour se provinil Němec Patrik Sinkewitz, který ze závodu odstoupil kvůli srážce s divákem, z průběžné vedoucí pozice byl v posledním týdnu Tour odvolán Dán Michael Rasmussen, který v přípravě opakovaně nenahlásil místo svého pobytu a zmeškáním mimosoutěžních odběrů porušil pravidla.

Reklama