Hlavní obsah

Landis využil poslední šanci, odvolal se k CAS

LOS ANGELES

Americký cyklista Floyd Landis se v úterý odvolal k sportovní arbitráži CAS v Lausanne, což je jeho poslední šance na odvrácení dvouletého trestu za doping během Tour de France 2006. Jednatřicetiletý americký cyklista byl před rokem pozitivně testován na syntetický testosteron po poslední horské etapě, v níž si zajistil celkový triumf.

Článek

Landis od té doby proti výsledkům testu bojuje, trvá na své nevině a snaží se dokázat, že dopingový nález způsobila chybná manipulace se vzorky ve francouzské laboratoři. Jeho vinu nicméně dosud potvrdily všechny instance, naposledy v září nezávislá arbitráž v Kalifornii, proti jejímuž rozhodnutí se nyní cyklista hodlá odvolat.

"Jsme rádi, že budeme moci přednést náš případ před CAS. Dokážeme, že francouzská laboratoř porušila množství pravidel a nedodržela správné procedury, takže jsou její výsledky nepřesné a naprosto nevěrohodné," uvedl Landisův právník Maurice Suh v tiskovém prohlášení pro agenturu Reuters.

Landis a jeho tým advokátů si od devadesátistránkového materiálu zaslaného do Lausanne slibují, že pomůže k podobně šťastnému konci, jaký loni prožil španělský cyklista Inigo Landaluce. Toho minulý rok v prosinci CAS osvobodil, neboť se ukázalo, že laboratorní technik, jenž analyzoval jeho vzorek B, se už podílel i na kontrole vzorku A, což regule zakazují.

Jednalo se přitom o tutéž laboratoř Chatenay-Malabry, v níž podle Landise došlo k mnoha pochybením i v jeho případě.

Reklama