Hlavní obsah

Telekom skončil se sponzorováním cyklistického T-Mobile Teamu

BONN

Telekomunikační gigant Deutsche Telekom v úterý oznámil, že se s okamžitou platností přestává kvůli dopingu sponzorsky angažovat v cyklistice. Bonnská firma a její dceřiná společnost T-Mobile od roku 1991 finančně podporovala stejnojmenný cyklistický tým, jenž patřil k nejúspěšnějším v profesionálním pelotonu. Stáj, za níž jezdí i český cyklista František Raboň, bude nicméně fungovat dál pod jiným jménem.

Článek

Představenstvo Telekomu úterním rozhodnutím reagovalo na letošní dopingové skandály v týmu. Poslední kapkou byla vyjádření jezdce Patrika Sinkewitze, jenž v médiích hovořil o dopování v týmu.

"Udělali jsme toto rozhodnutí, abychom se distancovali od nejnovějších dopingových afér ve sportu a zvlášť v cyklistice," uvedl v oficiálním prohlášením člen předsednictva firmy Hamid Akhavan.

Známý německý tým, jehož barvy hájí i český jezdec František Raboň, by však podle dnešního vyjádření jeho šéfa Boba Stapletona měl fungovat dál. V krátké době však přišel o druhého významného sponzora, začátkem měsíce oznámil snahu o rozvázání smlouvy Adidas. Stáj by měla závodit pod názvem Team High Road.

Stapleton doufá v přejmenování týmu

Kalifornský milionář Stapleton, jehož firma High Road Sports vlastní licenci série ProTour až do roku 2010, nyní očekává, že cyklistická unie UCI schválí přejmenování týmu. Jak uvedla společnost v tiskovém prohlášení, dodrží uzavřené smlouvy se všemi 29 jezdci a dalšími spolupracovníky.

Telekom byl už blízko odchodu z cyklistiky po jarních skandálech, kdy se k dopingu z 90. let přiznali bývalí jezdci týmu včetně hvězd Erika Zabela a Bjarna Riise. Navzdory tomu se Telekom rozhodl prodloužit s týmem smlouvu až do roku 2010, vyhrazoval si však právo v případě dalších afér kontrakt vypovědět.

O poslední kontroverze se postaral v červenci přistižený Sinkewitz, jenž upozornil na to, že se v týmu dopovalo s vědomím lékařů ještě v roce 2006. Podle odhadů by měl cyklistický tým za odchod Telekomu dostat kompenzaci ve výši 40 miliónů eur.

Reklama