Hlavní obsah

Cyklokrosař Štybar je podruhé domácím šampiónem

MNICHOVO HRADIŠTĚ

Cyklokrosař Zdeněk Štybar potvrdil roli favorita a v Mnichově Hradišti se v sobotu stal podruhé mistrem republiky. Dvaadvacetiletý jezdec stáje Fidea zopakoval triumf z roku 2005 a cílem projel s náskokem 25 sekund před Radomírem Šimůnkem. Třetí místo obsadil Lukáš Klouček, čtvrtá pozice stačila Zdeňku Mlynářovi k celkovém prvenství v seriálu Českého poháru.

Článek

Na start závodu se postavilo 49 cyklokrosařů a navíc desítka nejlepších českých juniorů. Čekalo je 12 okruhů dlouhých 2600 metrů a zimní počasí s teplotou pod bodem mrazu.

Hned po startu se na asfaltovém nájezdu prodrali dopředu největší favorité Šimůnek, Štybar a také Ondřej Bambula. S minimálním odstupem za nimi projeli cílem prvního okruhu Bína, Klouček a Mlynář, rychle se na ně dotáhl i předloňský mistr Ausbuher.

Na Dlaskovi byla znát zdravotní pauza

Důležitý moment závodu přišel hned v druhém okruhu. Klouček měl pád a přes něj spadli i Šimůnek a Bambula. Hůře dopadl Bambula, který namotal řetěz a s nejlepšími ztratil kontakt, zatímco Šimůnek a Klouček se rychle dotáhli zpět do vedoucí skupiny. Mezitím však zaútočil Štybar, který rychle získal asi dvousetmetrový náskok.

Šimůnek se značným úsilím svého o rok mladšího soupeře za dva okruhy dojel a naznačil, že se boje o titul nehodlá vzdát. Po polovině závodu začaly docházet síly Bínovi, který ztratil kontakt s triem pronásledovatelů Klouček, Ausbuher, Mlynář. Až na osmém místě jezdil obhájce titulu Petr Dlask, ten však do závodu nastoupil po téměř půldruhaměsíční pauze, kdy nezávodil pro zranění kolena.

Štybar si svůj náskok udržel

V osmém kole Šimůnek v zatáčce znovu spadl a Štybar mu podruhé poodjel. Bojovník Šimůnek se ale nevzdal a opět svého soupeře dostihl. Za další dva okruhy ale zaútočil Štybar potřetí a tentokrát už Šimůnek neměl na zlikvidování jeho náskoku síly. Štybar si tak po zlatu z roku 2005 a loňském stříbru dojel pro svoji třetí seniorskou medaili, Šimůnek po čtyřech bronzech vybojoval poprvé stříbro.

O bronzu se rozhodlo v osmém okruhu. Klouček, medailová naděje pro mistrovství světa jezdců do 23 let, setřásl Ausbuhera i Mlynáře a dojel si pro svoji premiérovou medaili mezi seniory. Mlynář v závěru odrazil Ausbuherův útok a čtvrtým místem si pojistil obhajobu prvenství v pohárovém seriálu. V tom vyhrál před Štybarem, který však absolvoval pouze čtyři závody, všechny vítězně.

Výborný výkon v sobotu v Mnichově Hradišti podal také nejlepší domácí junior Lubomír Petruš, který dokonce zdolal i Dlaska.

Reklama

Související témata: