Hlavní obsah

Kaňkovský skončil na MS dráhových cyklistů čtvrtý v omniu

MANCHESTER

Na vytouženou medaili nedosáhli čeští reprezentanti v dráhové cyklistice na světovém šampionátu v Manchesteru ani v závěrečném dnu. Obhájce zlata z omnia Alois Kaňkovský dnes obsadil nepopulární čtvrté místo, Jarmila Machačová dojela ve scratchi třináctá.

Článek

Kaňkovský sice vstoupil do závodu v roli obhájce prvenství, nikoli však v pozici favorita. Již sobotní bodovací závod naznačil, že rozhodně není v takové formě a pohodě jako před rokem v Palmě de Mallorca. Navíc program šampionátu mu nebyl nakloněn, sobotní večerní závod mu odčerpal hodně sil.

V letmém sprintu na 200 metrů obsadil na úvod omnia šesté místo z 18 startujících. Velkou ztrátu oproti loňsku nabral ale hlavně ve scratchi: zatímco loni byl druhý, v neděli skončil devátý a podobně tomu bylo i ve stíhačce na tři kilometry, kde si pohoršil z druhého času na osmý. To pro něj znamenalo před přestávkou v programu v průběžném hodnocení až sedmé místo s osmibodovou ztrátu na třetího Bartka z Německa, na vedoucího Novozélanďana Godfreye ztrácel dokonce propastných 15 bodů.

Lisucký byl před Kaňkovským jen díky lepšímu druhému umístění

Svou pozici si Kaňkovský nevylepšil ani v bodovacím závodě, v němž měl pád, ale skvěle mu zato vyšel závod na kilometr s pevným startem. V něm zajel druhý čas, bodově se dotáhl na Bělorusa Lisuckého, ale ve prospěch jeho soupeře rozhodlo lepší druhé místění. Zlato získal jasně Godfrey před Howardem z Austrálie.

V závodě na 1 km s pevným startem dominoval nizozemský cyklista Teun Mulder, který dosáhl času 1:01,332 a o 182 tisícin sekundy zdolal Michaëla D´Almeidu z Francie. Po stříbru z keirinu si tak svou bilanci na letošním šampionátu výrazně vylepšil.

Bábek skončil až devetenáctý

Při absenci obhájce zlata Chrise Hoye z Británie se otevřela cesta ke zlatu pro loni druhého Francoise Pervise, ale ten toho nevyužil a skončil stejně jako v roce 2006 třetí. Na umístění v první desítce myslel český jezdec Tomáš Bábek, který byl v celkovém pořadí Světového poháru čtvrtý, a přestože v neděli si zlepšil své osobní maximum o půl sekundy, skončil až devatenáctý.

Ve scratchi dominovala Nizozemka Eleonora Van Dijková, která soupeřkám ujela čtyři kola před cílem a těsný náskok uhájila až do cílové pásky. Za ní spurtovaly obhájkyně zlata Yumari Gonzalezová z Kuby a Australanka Belinda Gossová.

Machačová se 16 kol před koncem pokusila o únik, za ní se vyvezly Juradová z Mexika a Kanaďanka Grainová, ale ani jedna z nich české závodnici nepomohla, a tak pokus skončil neúspěšně. Machačovou navíc stál dost sil, které jí pak chyběly v závěrečném spurtu.

Domácí sprinterka Victoria Pendletonová nezopakovala svůj triumf z loňského roku, kdy na MS vybojovala tři zlaté medaile. I na manchesterském oválu k tomu měla blízko, když vyhrála sprint a týmový sprint, ale v nedělní závěrečné disciplíně celého programu se musela sklonit v keirinu před Američankou Jennie Reedovou. Třetí skončila Němka Christin Mucheová.

MS dráhových cyklistů
Muži:
1 km s pevným startem:
1. Mulder (Niz.) 1:01,332, 2. D´Almeida (Fr.) 1:01,514, 3. Pervis (oba Fr.) 1:01,579, 4. Crampton (Brit.) 1:01,822, 5. Tisin (Malaj.) 1:02,409, 6. Bolibruch (Ukr.) 1:02,432, 7. Li Wen-chao (Čína) 1:02,503, 8. Sunderland (Austr.) 1:02,515, ...19. Bábek (ČR) 1:03,612.
Omnium:
1. Godfrey (N. Zél.) 19 bodů, 2. Howard (Austr.) 28, 3. Lisuckij (Běl.) 35, 4. Kaňkovský (ČR) 35, 5. Bartko (Něm.) 37, 6. Burke (Brit.) 38, 7. Lea (USA) 39, 8. Mertens (Belg.) 39.
Ženy:
Scratch:
1. Van Dijková (Niz.), 2. Gonzalezová (Kuba), 3. Gossová (Austr.), 4. Cucinottaová (It.), 5. Quinnová (USA), 6. Jeulandová (Fr.), 7. Armitsteadová (Brit.), 8. Calleová (Kol.), ...13. Machačová (ČR).
Keirin:
1. Reedová (USA), 2. Pendletonová (Brit.), 3. Mucheová (Něm.), 4. Sanchezová (Fr.), 5. Blythová (Brit.), 6. Krupeckaiteová (Lit.).

Reklama