Hlavní obsah

Bikerům začíná v Houffalize boj o Peking

PRAHA

Jen dva čeští reprezentanti budou v srpnu startovat v Pekingu v cross country horských kol. A v neděli čeká v belgickém Houffalize čtyři adepty první ze tří soubojů o letenky do Číny. Jede se tam totiž zahajovací závod Světového poháru.

Foto: mtvs.cz/Jan Němec

Tereza Huříková

Článek

Mezi muži se o olympiádu budou rvát Jaroslav Kulhavý (23 let, tým Michelin-Specialized) a Milan Spěšný (31, Merida Bikig Team). V ženské kategorii pak do Pekingu pojede lepší z dvojice Tereza Huříková (21, Česká spořitelna MTB), Kateřina Nash (30, Luna Women).

Nominačními závody jsou po Houffalize ještě německý Offenburg (26. 4.) a Madrid (3. 5.). Každému se budou počítat dva nejlepší dosažené výsledky. „Prostý součet určí, kdo je lepší. Je to takhle spravedlivé. Podobně to mají i Němci nebo Slovinci,“ řekl reprezentační trenér Jiří Lutovský, který je zároveň i týmovým koučem Huříkové. Jeho první svěřenkyní byla shodou okolností Nash, tehdy ještě pod dívčím jménem Hanušová.

„Bude to hodně zvláštní. Jsme kamarádky a teď proti sobě staneme jako velké soupeřky,“ řekla Huříková, která si včerejší den zpestřila písemnými maturitními zkouškami na vimperském gymnáziu. Huříková v sobotu jela Český pohár v Pardubicích, kde si dobře zatrénovala, když ostatní soupeřky převálcovala rozdílem třídy. „Je na tom dobře, podle mě šla výkonnostně opět o něco nahoru. Ale jak to vyzní ve srovnání s Káčou, to uvidíme v neděli,“ pravil reprezentační trenér. Nash žije a závodí v USA, v Evropě letos ještě nestartovala. „Vím, že jezdila tamní seriál Norba a dařilo se jí hlavně v krátkých závodech,“ dodal Lutovský.

Vůbec si netroufá odhadovat, kdo z jeho svěřenců má větší šanci. „Podle prvních závodů se nedá nic poznat. Obrovskou roli bude hrát psychika. I když teď v Belgii bude startovat daleko víc českých závodníků, adepti na olympiádu pojedou jen proti sobě, ne na výsledek. A bude jim jedno, jestli skončí desátí nebo třicátí. Hlavně když porazí toho druhého,“ přemítal trenér.

„Trať je hodně těžká. Jsou tam náročné výjezdy i technicky náročné sjezdy. Hodně bude záležet na startu,“ dodal Lutovský.

Reklama