Hlavní obsah

Bikerka Huříková si vybojovala účast na olympijských hrách

OFFENBURG

Bikerka Tereza Huříková si vybojovala účast na olympijských hrách v Pekingu. I ve druhém závodě Světového poháru v německém Offenburgu v neděli členka týmu Česká spořitelna MTB dokázala porazit Kateřinu Hanušovou-Nashovou, která ji už v nominačním minisouboji nemůže předstihnout.

Foto: Sport Invest

Tereza Huříková

Článek

Mezi muži se v neděli nerozhodlo. Milan Spěšný předčil Jaroslava Kulhavého, takže se mezi nimi rozhodne až za týden v Madridu. V polovině závodu měl Spěšný náskok osmnáct míst, ale v závěru mu došly síly a jen těsně uhájil svou naději na olympijské hry, když skončil na 35. pozici. Kulhavý dojel o tři místa za ním.

Huříková po devátém místě z úvodního podniku sezóny opět atakovala první desítku, ale nakonec byla jedenáctá. Hanušová-Nashová skončila šestadvacátá, takže i kdyby příště v Madridu vyhrála, další start na olympiádě jí to nezajistí. O české účastnici cross country v Pekingu totiž rozhodne lepší součet umístění ze tří úvodních závodů SP.

"Mám obrovskou radost, ale pořád nás čeká závod v Madridu, takže radovat se z olympiády mohu, až to skončí," řekla v cíli pro server www.mtbs.cz Huříková, která opět skončila třetí v kategorii do 23 let.

Po startu se bývalá juniorská mistryně světa propadla dozadu. "Ale v prvním kole jsem už byla šestá, sedmá. Nechtěla jsem to přepálit, věděla jsem, že mě čekají více než dvě hodiny závodu. Jela jsem tak, aby mi to bylo příjemné, i když na to teď nevypadám," uvedla jednadvacetiletá česká jednička.

Hanušová-Nashová se ani v neděli necítila ve své kůži. "Nebylo to o moc lepší než minulý týden, ale potěšili mě čeští fanoušci po trati, kteří skvěle fandili a za to jim děkuju. Prostě to nevyšlo, nejsem v ideální formě a na olympiádu se nepodívám. Tereze to přeju a budu jí držet pěsti," řekl třicetiletá bývalá lyžařka, která startovala na horském kole už na olympiádě v Atlantě v roce 1996.

Závod po velkém boji vyhrála Ruska Irina Kalenťjevová před Kanaďankou Marií-Helene Premontovou, třetí dojela vítězka úvodního podniku sezony Číňanka Žen Čcheng-jüan.

Kulhavý má po dvou závodech k olympijským hrám blíže než Spěšný. "Jsem spokojen s tím, že jsem Jardu porazil, ale čekal jsem, že se umístím lépe, protože zdejší trať mi sedí. Bylo to ale naprosto jiné než před rokem, kdy jsem dojel šestnáctý. Odvedl jsem maximum," řekl Spěšný. Závod vyhrál olympijský vítěz a mistr světa Francouz Julien Absalon.

Světový pohár v Offenburgu:
1. Kaleťjevová (Rus.) 2:00:19, 2. Premontová (Kan.) -33, 3. Žen Čcheng-jüan (Čína) -1:21, 4. Fullanaová (Šp.) -1:39, 5. Jing Liou (Čína) -1:59, 6. Spitzová (Něm.) -2:28, ...11. Huříková -4:58, 26. Hanušová-Nashová (obě ČR) -9:37.

Reklama