Hlavní obsah

Pokud Landis neuspěje u CAS, musí zaplatit 1,3 miliónu dolarů

MONTREAL

Pokud americký cyklista Floyd Landis neuspěje s odvoláním proti trestu za doping na předloňské Tour de France u mezinárodní arbitráže (CAS), bude po něm Světová antidopingová agentura WADA požadovat 1,3 miliónu dolarů (20,8 miliónu korun) za soudní výlohy. Prohlásil to nový prezident WADA John Fahey.

Článek

Arbitrážní soud CAS projednával Landisovu kauzu v březnu a rozhodnutí by mělo padnout nejdříve příští měsíc. "Rozhodnutí není daleko a pak se rozběhne tradiční proces se splácením nákladů na soud," řekl Fahey, který v lednu ve funkci šéfa WADA nahradil odcházejícího Dicka Pounda.

Zaplacení 1,3 miliónu dolarů by Landisově finanční situaci značně přitížilo. Po vypuknutí dopingové aféry totiž neměl daleko k bankrotu a příliš mu nepomohla ani sbírka fanoušků, která místo odhadovaných dvou miliónů dolarů vynesla loni v lednu jen 150 tisíc.

Landis měl na Tour v roce 2006 pozitivní test na syntetický testosteron po předposlední 17. etapě, v níž si heroickým výkonem zajistil celkové vítězství. Americký cyklista trvá na své nevině a postavil svou obhajobu na údajných chybách francouzské laboratoře při provádění analýzy jeho vzorku.

Pro dvaatřicetiletého Landise je odvolání k CAS poslední možností, jak případně zvrátit dvouletý trest za doping. Bývalý jezdec týmu Phonak se odvolal proti rozhodnutí americké antidopingové agentury, jež ho loni v květnu suspendovala do 29. ledna 2009. Mezinárodní cyklistická unie mu poté odebrala titul z Tour a udělila ho původně druhému Španělovi Oscaru Pereirovi.

Reklama

Související témata: